Friday, December 25, 2009

Konvensyen PR... Kejayaan Demokrasi atau Permulaan kepada Republikan??

Salam....

Hamba tertarik dengan Konvensyen Pakatan Rakyat 1, yang mana Parti-parti lawan tlah mewujudkan suatu resolusi untuk menjadi sebuah proksi yang bersatu di bawah slogan "Bermuafakat dalam Perbezaan."

Bertitik tolak dari itu, digembur-gemburkan kembai cerita berkenaan dengan Kerajaan Dua Parti yang pasti dapat mengelabui mata emua lapisan masyarakat yang ada di Malaysia.

Resolusi setebal 31 muka surat itu tidak diumumkan secara rasmi di dada-dada media elektronik (blog) milik pembangkang, isi kandungannya dan apa jua yang sudah dimeterai oleh mereka.

Namun, ucapan retorik yang menunjukkan keperihatinan mereka untuk mewujudkan sistem demokrasi yang telus dan janji-janji manis mereka untuk memberikan gula-gula getah kepada orang-orang melayu agar hak keistimewaan orang melayu dipertahankan hanya sekadar ucapan politik, bukanlah mendedahkan apa yang dimetera MoU sesama mereka.

Namun begitu, PAS terpaksa terus mengalah dengan DAP dan PKR dalam isu-isu yang melibatkan negara islam dan juga isu-isu kenasionalisme yang dilihat sangat menyerupai dengan apa yang telah dilaksanakan oleh BN dan UMNO selama mereka memerintah... PAS akhirnya dlihat menghalalkan semua cara untuk menumpaskan kerajaan BN yang ditunjangi oleh orang melayu.

Mengapa??

UMNO dikatakan zalim dan perkauman... benarkah?? Adakah kaum-kaum yang terdapat di Malaysia ini dibunuh dengan kejam ataupun dihapuskan etniknya??

Lazim bagi mereka mengatakan UMNO parti nasionalis... Tetapi, mengapa UMNO tertubuh jua sedangkan perbincangan untuk menubuhkan UMNO juga melbatkan ulama-ulama nusantara yang hebat semasa zamannya dahulu?? OK... hamba meninggalkan persoalan ini untuk anda semua.

Sejarah tidak pernah menipu kita... Melayu... adalah sebuah bangsa... Sebuah bangsa yang bersatu dengan dua identiti iaitu bertutur dengan bahasa melayu dan beragama islam... Ini ditetapkan oleh Perlembagaan yang wujud sebelum merdeka lagi.... Gabungan semua kaum peribumi ini tak kiralah kaum apa.... Jawa, Minang, Banjar, Bugis, Orang Laut, dan sebagainya... Asalkan mereka bertutur dalam bahasa Melayu dan Beragama Islam, maka mereka layak menjadi bangsa melayu di Malaysia ini... 1946, UMNO ditubuhkan bukan sekadar menyatukan peribumi, ianya juga menyatupadukan semua orang islam di sini... Ini termasuk juga keturunan Arab dan Parsi.... Maka, tidak timbul soal Nasionalis di sini melainkan penyatuan ini bertujuan menolak Malayan Union dan juga memacu kepada kemerdekaan...

Tanah Melayu ini kuat dengan adanya penyatuan bangsa melayu yang jelas menunjukkan penyatuan orang islam di tanah ini... Maka, terdapat seorang yang memainkan peranan dalam melindungi hakikat penyatuan agar tiadk rosak iaitu Raja-raja Melayu. Dengan adanya institusi Beraja, melayu akan kembali bersatu apabila ditegur oleh Sultan. Oleh yang demikian, tuntutan Pilihan Raya hanyalah untuk menunjukkan keadilan kepada rakyat sedangkan kuasa mutlak tetap di tangan Raja-raja Melayu... Maka, orang melayu sepatutnya sepakat dalam mempertahankan kedaulatan Raja-raja Melayu kerana perpaduan bangsa islam itu memberikan kekuatan kepada orang islam itu sendiri...

Melalui resolusi yang disepakati oleh gabungan PR, hamba rasakan ianya suatu retorik untuk keadilan, bagi hamba ianya hanyalah untuk meningkatkan tahap keliberalan ke tahap yang lebih tinggi, di mana hak kesamarataan melebihi daripada hak keistimewaan dan ketuanan melayu.

Jika mereka berjaya memerintah negara, hamba risaukan akan terjadi pelbagai perkara yan kita semua idak ingini...
1) Hak keistimewaan orang melayu akan terhakis sedikit demi sedikit ataupun sekaligus.
2) Raja-raja hanya tinggal nama... Anwar Ibrahim jadi PM pertama, Lim Kit Siang jadi Presiden pertama, tiada lagi keperluan Raja-raja untuk menggubal dasar atau meluluskan apa-apa rang undang-undang.
3) Tahap survival orang melayu dan peribumi yang lai merosot kembali seperti sebelum merdheka.
4) Untuk mengelakkan dituduh stereotaip, mereka pasti akan adakan dasar berbeza yang dapat mengelirukan dan menyusahkan rakyat seluruhnya
5) Tanah-tanah MCL (Tanah adat melayu) pun boley ditukar status kepada Kawasan Perkuburan Cina....

Apa pun, apa yang akan berlaku hanyala ketentuan Ilahi, hamba hanya memberikan pandangan... Harap2 kita dapat membuat diskusi di sini...

No comments: