Thursday, December 18, 2008

Ayuh!! Mara!!

Utusan duka dari hati yang lara...
kutujukan kepada semua
yang bisa berfikir dan memahami...

Sesungguhnya pelbagai perkara diambil enteng oleh sesetengah kita...
Tanpa kita sadari perkara itu sedang memamah kedaulatan kita...
Percaya atau tidak,
pelbagai perisik sudah bertapak lama di bumi terchenta ini
dan menunggu saat rapuhnya pemerintahan di bumi ini...
untuk meneruskan penindasan kepada rakyat yang majoriti muslimin...
dan sudah hampir tiba harinya...
Alam pun sudah mula bersuara... tetapi, kita masih lagi engkar pada kehendakNYA dan kehendak hukum Mursail-Al-Mursala...
Kenapa runtuh di situ?
Kenapa bah besar di sana??
Kenapa tidak di bumi berdaulat yang lain???
Bukan menidakkan perjuangan mereka, tapi firasatku terasa bebanannya berfikir...
Karena firasatku menyatakan hampirnya kepada kerusakan kedaulatan...
separtimana yang tercatat pada 25 Julai 1511 tarikh keramat...

Ayuh, Semua....
Gerakkan lasykar2 kita menahan serangan demi serangan dari dalam dan luar...
Karena Tanah ini takkan jatuh
jika tiada api dalam sekam,
gunting dalam lipatan,
duri dalam daging......
separtimana yang tercatat pada 25 Julai 1511....

(Sajak ilham aku masa komen dalam blog Demang Daun Lebar ( http://waadat.blogspot.com/2008/12/wakaf-dan-korban.html )

Monday, December 15, 2008

Bersangka baiklah bersama2

Alhamdulillah, esok... Harga baru untuk minyak2 sekalian... Tuhan telah mengabulkan permintaan kita untuk mendapatkan harga minyak yang murah... Esok turun sepuluh sen lagi...

Bersangka baik itu terlalu susah agaknya... Saya rasa sangat2 tak suka dan bengang dengan sikap2 segelintir manusia yang suka bercakap menghamburkan apa-apa jua bentuk percakapan, tanpa sedar ianya fitnah atau mengaibkan seseorang... Ketika seronok melepak di kedai kopi di kampung, datanglah dua tiga orang yang suuuuka sangat bercerita semberono pasal orang... bukannya apa, tak suka bila mereka langsung tak pernah nak sangka baik kepada orang lain terutamanya pemimpin2 sendiri...

PTPTN, mereka kata menyusahkan sahaja... Saja nak bagi rakyat berhutang piutang tanpa sebab... walaupun saya tahu anak2 mereka langsung tak pernah lagi memasuki institusi pengajian tinggi... Jadi, mereka tidaklah pernah meminjam pun PTPTN untuk anak-anak mereka. Tapi, saya yang pernah pinjam tersentuh seketika... Kerana apa?? Sebab, dengan PTPTN saya dapat bayar yuran pengajian sampailah khatam universiti... Kalau takder PTPTN, tak taulah camner... Orang zaman dahulu berkorban harta benda... malah nyawa sekalipun untuk menambahkan ilmu di dada... tapi mereka ni menghasut supaya janganlah tambah ilmu... bukankah menuntut ilmu itu satu jihad dalam islam??

Harga minyak ni turun pun diorang kata untuk tarik pengundi di K.T... nanti lepas pilihanraya naik baliklah kata mereka... Tapi, saya yakin dan percaya dengan penuh bersangka baik bahawasanya harga minyak ini mengikuti harga pasaran global atau antarabangsa...

Banyak lagi kalau nak dijadikan contoh... Namun, telinga ni panas hari2 nak dengar dorang cakap itu salah.. ini tak betul... itu mabuk... ini tak kena....

Tapi, kalau geng sendiri buat salah, dorang buat2 buta sahaja... mana timbal balik diorang ni macam budak2 team A?? Tepuk dada tanyalah Iman di dada...

Wednesday, December 3, 2008

Kias Kiasu

Sejak bila?
Anjing yang menyalak memberikan kesan kepada bukit??
Atau? Anjing menyalakkan bulldozer yang rakus menarah bukit??
Bukit lembayung Ketuanan Melayu....

Apakah anjing-anjing ini sudah bisa meruntuhkan bukit?
Lantaran keadaan bukit yang semakin rapuh
Rapuh dihakis arus semasa
Yang menggegar dan berbalah sesama sendiri
Kerana kaki bukit yang tidak sefahaman lagi...

Apakah kerana keras kepala
Kita bisa membiarkan sahaja anjing-anjing yang terus-terusan menyalak
menyebabkan bulldozer berani untuk meratakan bukit ini
Atau kaki-kaki bukit bersatu di bawah satu perjuangan
Perjuangan untuk menidakkan kekuatan besi bulldozer...

Apakah kaki-kaki bukit sudah tidak mampu untuk menampung
keutuhan puncak bukit lembayung ketuanan melayu??

Berubahlah wahai kaki-kaki bukit!!!

Wednesday, November 12, 2008

Ke Mana Destinasi CUti Sekolah ni??

Cuti Sekolah tiba lagi.. Kebiasaannya, cuti sekolah di isi dengan pelbagai program yang menarik... Khas untuk anak-anak terchenta... Chewah! org bujang pun nak cerita pasal anak-anak ker??

Cuti kali ni, saya nak ajak semua rakan-rakan bercuti ke Melaka. Insya allah, saya boleh jadi tourist guide... haha..

Antara yang menarik di Melaka:

1) Eye On Malaysia, roda ferris mudah alih yang terbesar di dunia... bertempat di Muara Sungai Melaka. Dengar laporan akhbar menyatakan setiap hari 3,000 orang datang mengunjunginya.

2) Menara Taming Sari, menara tinjau yang mempunyai ketinggian 110 m, berdekatan dengan kota A Famosa. Dengan tempat tinjau yang berputar dari bawah, kita boleh melihat semua kawasan bandar Melaka.

3) Pameran Sejarah dan Misteri Pulau Besar yang diadakan di Rumah Bastion (Muzium Rakyat), 1/11/2008 hingga 1/1/2009. Pameran ini dapat menyingkap salah faham masyarakat yang selalu berkunjung ke Pulau Besar untuk membuat perkara yang khurafat, dan berharap dapat menerangkan perkara-perkara yang baik dan nilai sejarah keagungan islam di nusantara kepada masyarakat...

4) Dataran Pahlawan Megamall, Megamall terbesar di Selatan tanah air... Ahad ini ada konsert indipendent label artist... haha...

5) Yang lain, kalau nak melawat tempat-tempat sejarah pun boleh sekali... boleh tengok masjid-masjid lama, kawasan kota lama, kesan-kesan penjajah, pertembungan budaya dan genetik dan sebagainya...

Jadi, kalau nak berkunjung bolehlah contact2 saya... insya allah boleh saja jadi tourist guide free, tapi support makan lar... K?? haha...

Tuesday, November 11, 2008

Mengapa?

Semudah itu,
persoalan ditanya...
Namun, jawapannya??

Berita Untuk Kawan -Ebbeit G. Ade

Perjalanan ini terasa sangat menyedihkan
Sayangan kota dulu disampingku kawan
Banyak cerita yang mestinya kau saksikan
di tanah kering berbatuan...
oh... oh... oh... oh...

Tubuhku tergoncang dihempas batu jalanan
Hati tergetar menambah kering rerumputan
Perjalanan ini seperti jadi saksi
Gembala kecil menangis sedih... oh...

Kawan cuba dengar apa jawabnya
Ketika ia kutanya mengapa
Bapa ibunya telah lama mati
Ditelan bencana tanah ini

Sesampainya dilaut, ku khabarkan semuanya
kepada karang kepada ombak kepada matahari
Tetapi semua diam, tetapi semua bisu
Tinggal aku sendiri, terpaku menatap langit...

Barangkali di sana ada jawabnya
Mengapa di tanahku terjadi bencana
Mungkin tuhan mulai bosan
Melihat tingkah kita
Yang selalu salah dan bangga
Dengan dosa-dosa

Atau alam mulai enggan
Bersahabat dengan kita
Cuba kita bertanya pada
Rumput yang bergoyang....
oh... oh... oh... oh...

Monday, October 20, 2008

Cerita pasal Geragau...

Geragau, adalah udang kecil berwarna merah yang menjadi bahan utama dalam industri Belacan Melaka. Saiz seekor geragau adalah dalam lingkungan 1 mm - 1 cm. Kecilkan??

Pernah tengok orang melanggai geragau tak? Langgai ialah teknik menangkap geragau dengan menggunakan jala lubang kecil, diikat dengan dua buluh panjang dan berbentuk seperti penyauk besar. Biasanya, nelayan akan turun ke pesisir laut (kedalaman paras dada) membawa langgai dan melanggai geragau dari arah bertentangan dengan arah geragau itu berenang. Pendek kata, tangkap ikut belakang lar...

Mengapa nelayan tidak menangkap dengan cara menahan geragau dari arah depan? bukankah lebih banyak geragau yang dapat ditangkap??

Inilah bukti kekuasaan tuhan yang mengajak manusia itu berfikir. Yang pertama, tuhan tidak mahu manusia itu bersikap tamak. Jika kamu melanggai berdepanan, atas sikap tamak kamu, kamu pasti akan hanyut dipukul arus arah renangan geragau. Yang kedua, geragau yang kecil itu membuktikan kuatnya hidup bersatu-padu dalam gelombang yang sama. Dengan beribu-ribu geragau berenang pada satu arah yang sama, menghasilkan arus gelombang yang interferens (teori fizik) dan boleh menghanyutkan seorang manusia yang tamak, haha...

Oleh yang demikian, kita hidup sebagai manusia perlulah ikut resmi geragau, bersatu-padu mengikut satu arah dan tidak berpecah-belah... Mudahkan aturan alam yang ditunjukkan olehNYA kepada orang yang mahu berfikir...

Sunday, October 19, 2008

Hari Bintang Jatuh... Mari-mari... Kita Pergi...


*Wany Ardy mengadakan hari bintang jatuh untuk semua peminat-peminat seni dan puisi...




Ini adalah attachment dari blog http://kehadapanbintangjatuh.blogspot.com/:




Pre-sale tickets to Hari Bintang Jatuh are out and it's only RM10 each! Kami keluarkan awal sebab tiket terhad dan 'rumah terbuka' saya ni kecil-kecilan je. Tak naklah kalian berebut dan tak selesa kan? Nasib baik ada rakan-rakan Suria Baja Hitam saya yang membantu. ;)




Shah Alam (Sek.13, U2, Bukit Jelutong, Puncak): Man - 0122747353


Shah Alam (Pusat Bandar and up): Ikmal - 0129095881


Kota Kemuning and Subang Jaya:Omar - 0123887646


Kelana Jaya: Shukor - 0172088840


Damansara: Oat - 0123691525


Kuala Lumpur: Hajar - 0173912065


Ampang: Ashraff - 0129025460


Melawati: Kerr - 0132243644


Serdang: Jasmin - 0129072507




THEY artsudio @ Annexe CM




The Super Sunday @ Monorail Bukit Bintang




Quick, call them to get your tickets! Nak "ON CINTA" pun boleh tapi hati-hati, half of them are taken and half of them are available. Jeng jeng jeng :pP.S. Because the space provided is absolutely free, all exhibitors and booth owners will need to have tickets too. And yes, of course you can purchase on the 25th itself, IF the tickets are still available. Tak ada duitlah nak cetak banyak-banyak~ (Sebenarnya takut banglo runtuh, boleh tak?) LOL




Berikut adalah butir2 hari tersebut...




Wani Ardy's HARI BINTANG JATUH


Hari pengakuan kita bergema...




25th October 2008


12pm-10pm




153, Malaysian Institute of Arts's Red Bungalow


Jalan Ampang (Behind Pelita Nasi Kandar KLCC)




ACOUSTIC PERFORMANCES


Para Senandung




Azmyl Yunor / Ana Raffali / Apple JuiceBintang Batu / Captain G / From Cadillac To Geisha


Joshua Foong / Liyana Fizi / Rashdan Harith


Ray & Ash / Rendra Zawawi / Rina S.The Fridays / The Siblings




POETRY RECITALS


Pencengkam Jiwa




Ashraf Ishak / Dianne Dayanna / Fynn Jamal


Nona Cici Suleiman / Shaira Amira


Wak Dol / Zahiril Adzim




VIDEO SCREENINGS


Penglipur Lara




VISUAL EXHIBITION


Penghenti Masa




SATURDAY MARKETPasar Sabtu




ADMISSION: RM10




Untuk pengetahuan sekalian, tema acara adalah bintang jatuh/falling star. Maka tersangat comellah jika sewaktu berniaga itu, anda dapat mengenakan sebarang pakaian yang mengandungi sebarang motif bintang. Walau bagaimanapun ini bukan paksaan, sekadar suka-suka sesama kita yang menjayakan majlis. Saya perlu pengesahan anda SECEPAT MUNGKIN untuk menganggar bilangan yang terlibat dan seterusnya membahagi ruang. Sekiranya anda sudi menerima pelawaan saya (yang mana saya harap sangat-sangat akan terjadi), silalah hubungi saya/kami melalui cara-cara berikut:


Contact numbers:012-9072507 (Jasmin Ghazalli)


013-2243644 (Kerr Abdullah)




Email:kehadapanbintangjatuh@gmail.com








*Ayuh kita pergi bersama-sama...

Wednesday, October 15, 2008

Wahai Kau CInta...

Wahai kau cinta... bukan niatku untuk melupakanmu, memandangkan dirimu yang semakin longlai dan lemah... Menyebabkan aku menarik diri dari terus memujamu... kerana aku dapat rasakan dirimu sudah tidak berguna lagi kepadaku...

Bukan niatku untuk meninggalkanmu... tetapi, hati ini dingin sekali bila bersamamu... aku sudah mula muak dan bosan bila bersama denganmu... Walau pertemuan kita 5 tahun yang lalu dihiasi dengan berbagai kenangan yang indah... Namun, kini aku ketemu dengan yang lebih menawan dan lebih berguna daripadamu....

Bukan aku seorang yang mudah lupa daratan, mahupun seorang yang materialistik, tetapi... apa guna aku terus menyimpan dirimu yang semakin tua, semakin sakit dan susah untuk aku menggunakanmu... Asyik sakit menjadi alasanmu.

Kini, aku telah temui yang baru, walau belum berjaya kutambatnya, namun, lambat laun pasti aku milikinya... Hanya perlukan sedikit masa dan duit, sepertimana aku mendapatkanmu dulu... Oh ya, mungkin kamu fikir kita akan selamanya, lantas ku coretkan di sini tanpa memberitahumu terlebih dahulu supaya hatimu tidak teruk dikecewakan atau disakiti...

Aku juga cemburu melihat teman-temanku semua ramai yang telah 'tukar baju' yang lebih indah dan menawan... bukan itu sahaja, yang aku sedang ngurat juga apa kurangnya... sudahlar pakaiannya menawan, wajahnya tip-top, ada unsur-unsur materialistik lagi... Banyak kegunaannya dan mudah pula untuk diguna... lebih ramping darimu.

Lihatkan pakaianmu yang semakin lusuh.... Sudahlah kurang kegunaanmu, selalu sakit pula... terpaksalar aku meninggalkanmu... wahai kau cinta, walau sudah lima tahun bersamaku... Namun, terimalah ini sebagai takdir dan suratan dari ilahi kepadamu...

*Marah tak korang ngan pengakuan aku ni?? Sebenarnya, wahai kau cinta ni adalah sejenis handphone Nokia 3610 yang display dia dah rosak. Kalau orang call, mesti nampak putih jer skrin dier... Button dier pula tekan send jadi call... aduhai... dahlar takder kaler, boleh call n mesej jer... Skrang gua tengah usha Sony Ericsson Walkman siries... ader sesaper nak jual murah kat gua??

Tuesday, October 14, 2008

Ekspesi Alam

Merangkak-rangkak merentasi masa
Tersengguk-sengguk menahan rasa
Meronta-ronta meminta belas
merayu-rayu diminta merdeka...

Terbawa-bawa ke dalam mimpi
Dihiasi alam penuh misteri
Terhenjut-henjut dibuai irama
Irama alam Gemersik berpesta

Alam menjerit meminta simpati
Lelah memandang diri sendiri
Melihat insan yang berdiri
Sombong, angkuh, biadap
Membinasakan diri...

Lantas bumi menjawab sepi....
Gegeran demi gegaran berselang seli
Dengan gelombang dan tsunami
Adakah manusia itu insafi diri?
Sebelum sangkakala ditiup berbunyi....

Monday, October 13, 2008

Coklat pun OK jugakkan??

Merentasi ruang tona warna di adobe photoshop.... Akhirnya gua berkenan dengan warna coklat ni... Layout gua hilangkan border... supaya idea-idea adalah tanpa sempadan, tanpa halangan... nak ekspresi aper pula yer lepas ni??

Kalau ader masa, gua nak klasifikasikan pautan (link) ke blog2 lain.... Beberapa klasifikasi seperti Blog Politikus, Blog Karyawan Seni, Blog Industri Hiburan, Blog Indipendent, Blog Teman2 dan Blog2 lain... Jika ader masa insya allah... Gua akan penuhi hasrat gua supaya senang gua nak roll kepada blog lain...

Gua nak hiasi dengan benda2 indipendent atau bebas kat blog gua... Kalau nak letak online RSS pun ok kot... gua takut berat dan susah nak bukak jer nanti...

Pepehal, kalau Lu orang ader idea nak bagi kat gua... gua alu-alukan... kalau lu orang nak kritik2, gua terima jugak asalkan kritikan yang membina... Kalau gua tersalah tema, lu orang tolong tegur yer...


Keindahan maya atau fatamorgana
Itu adalah gula dunia...
Jika kurang ia, tawarlah hidup kita...
Jika terlebih ia, sakitlah hidup kita...
Pandailah kita memilih untuk menentukan dosnya...
Berpandukan pada panduan dan pedoman agama...

Sunday, October 12, 2008

Akukah Yang bosan itu??

Melihat blog sendiri... aku bosan tengok layout yang hitam legam ni... takder seri langsung...

Tengok kat blog skullsplitter, dah berwarna-warni.... Tengok blog Yasmin, banyak btul foto... Tengok blog Chenta tapi Bhenci pun dah banyak art nyer...

Akukah yang bosan tu??

Tapi, aku takder idea nak wat layout cemaner...

Takkan nak letak kaler pink plak?? haduh... buhsannya...

Nak update blog... Idea takder... Tolong bagi idea bleh??

Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!! Jeritan batin....

Wednesday, October 8, 2008

KAMI The Movie 2008.... New Phenomenon of Malay Movie...



'Hidup ini memang palat, tapi esok masih ada' adalah taqline yang ringkas tetapi mempunyai maksud yang amat mendalam...


KAMI the Movie adalah cerita melayu berkonsep baru yang amat menarik bagi orang-orang yang pernah melalui zaman underground2 dulu... kiranya cam mengimbau kembali kisah lama lar...


Dalam filem ini, RAHSIA adalah faktor utama yang meneruskan hubungan lima sahabat untuk terus berkawan walaupun berlainan latarbelakang. Mereka mempunyai satu minat yang sama, iaitu pergi 'gig' dan lepak dengar lagu2 indipendent... Tetapi, rahsia itu tidak dapat dijaga selama-lamanya dan satu demi satu perkara yang tidak diinginkan dalam hubungan persahabatan itu berlaku...


Watak utama ialah Ali (Syarul Ezani), Abu (Nas-T), Lyn (Liyana Jasmay), Adii (Ani Zayanah) dan Sofie (Juliana Evans), dengan suntingan bijak pengarah muda (suami isteri Effendy dan Fariza) memainkan emosi dan jalan penceritaan yang menarik dan menghampiri realiti hidup sebenar bagi mereka yang hidup kurang kasih sayang dari keluarga.


Plot pertama diisi dengan aksi Abu dalam pusat juvana, di mana 4 orang senior mahu membelasah Abu tetapi Abu membalas dan dapat 'makan' empat-empat sekali... kemudian Abu berjaya melarikan diri dari pusat tahanan semata-mata mahu meraikan 'last day' SPM rakan-rakan perempuan mereka. Bukan itu sahaja, Abu bertekad mahu menyelamatkan Ali yang tertekan dan selalu menelan pil-pil (dadah) yang merosakkan dirinya sendiri.


Permulaan klimaks ialah di mana Boy, rakan Lynn semasa di pekan kecil dulu muncul di kota (rujuk KAMi the series) dan menghasut Lynn untuk mengedar kembali dadah. Lynn terpaksa mengedar kembali dengan harapan Boy tidak memperapa-apakan kawan-kawannya yang lain. Ternyata, orang jahat takkan berpegang pada janji.... Dalam plot yang semakin kucar-kacir dengan Ali yang bengang dengan penulis 'review' dengan nama pena Teka-teki yang mengutuk bandnya (The Disaster), main lagu tak sedap dan broken English... Ali juga tertekan dengan perangai ibunya yang mahu berkahwin dengan lelaki yang lebih muda dan perniagaan ayahnya yang merosot... Abu pula tidak dilayan oleh ayahnya selepas kematian abangnya, lari dari pusat juvana dan serabut untuk lari dari orang-orang pusat juvana yang mencarinya... Berlakulah adegan kejar-mengejar yang menarik...


Sofie yang bermasalah dengan ibunya yang dalam proses cerai kali kedua tertekan dengan perangai Zarul (kekasihnya) yang terlampau inginkan kehendak seksual darinya, walhal ibu Sofie seperti merelakan sahaja Zarul dengan perangainya.... Adii pula seorang minah yang positif, berjaya mengekalkan hubungan mereka dan bertindak sebagai mastermind juga bermasalah dengan teman internetnya...


Plot-plot pergaduhan Abu, Ali dengan Boy serta Pekerjaan Ali yang tidak disukainya dihiasi dengan unsur-unsur humor yang dapat menarik mood penonton, dan krisis Ali yang tak suka Abu yang selalu mencuri, bergaduh dan pelbagi gejala negatif.... manakala Abu pula cuba untuk menjauhkan Ali daripada terjebak dengan dadah...


Anti-klimaks yang menarik ditonjolkan dengan terbongkarnya semua rahasia... Yang lari dari pusat juvana, yang mengedar dadah, yang mengambil dadah, yang hipokrit dengan perasaan hati dan yang mempunyai teman istimewa di ruangan chat internet...


Walaupun cerita ini nampak macam serabut, tetapi jalan ceritanya mempunyai kekuatan tersendiri dan mudah untuk difahami oleh semua lapisan masyarakat... kerana jalan ceritanya yang jelas dipertonjolkan... Cerita ini mengandungi unsur-unsur nasihat, namun ianya juga mengandungi gejala-gejala tidak sihat. Apa-apapun, bergantung kepada penonton untuk menilai yang mana baik yang mana buruk... ok, chow...

Monday, October 6, 2008

Kosong!!!

Kosong 1...

1 Syawal menjelang tiba...
keheningan syawal disambut meriah...
tetapi aku masih termanggu
merenung diri masih kosong...
Banyak sungguh peluang ramadhan kupersiakan...
Tak dapat merebut sebanyak mungkin pahala...
Entahkan terampun dosa-dosa yang silam...

Kosong 2...

Persiapan raya gilang gemilang....
Rumah cat baru luar dan dalam...
Langsir dan alas meja semua sepadan, sedondon...
Berseri-seri melihat baju bersinar menyilau...
tetapi kulihat diri ini atas ke bawah...
Cuma sempat membeli sehelai baju batik ala M. Nasir...
Seluar jeans lusuh itu jua menjadi pilihan...

Kosong 3...

Meriahnya sungguh syawal yang mulia...
Suara riang gelak tawa anak-anak buah menggamit hati...
namun begitu, poket ku raba, dompet ku seluk...
Yang tinggal hanya sekupang lima duit...

Kosong 4...

Seronok juga pergi beraya
Walaupun sudah meningkat dewasa...
rumah rakan dan taulan tidak lepas dari pandangan...
Takkan takder duit raya buat saya???


Nak duit raya??

Sunday, September 14, 2008

Perlukah Ia Dijadikan Budaya??

Demontrasi.... Sana sini... Semakin lantang disuarakan...
Perlukah ia menjadi budaya baru dalam masyarakat kita??
Di manakah kelembutan dan ketoleransian masyarakat majmuk ini??

Semalam berlalu dengan ugutan
hari ini dijadikan pula batu loncatan...
esok lusa, mungkin dijadikan alasan...

Apakah ketoleransian ini semakin pudar?
Lantaran kepentingan sesuatu puak
yang semakin berpuak-puak...
Tiada langsung erti berdamai
Tidak pula mahu bersatu padu....

Adakah Al-quran dan Hadis digunapakai sebahagian sahaja??
Lantaran ahli-ahli agama yang semakin berani bersuara demi kepentingan peribadi semata...
Tidak pula mereka takut akan azab Allah ke atas golongan mereka yang mengetahui....
Tetapi tidak mahu menyampaikan kebenaran??

Cita-cita pula menghalalkan cara...
Walau cara itu bertentangan dengan jalan yang satu...
Walaupun cara itu berakhir dengan seribu penderitaan....

Perlukah ia dijadikan budaya?? Adakah perbalahan kaum ini semakin meruncing??
Apakah parti A atau parti B itu penentu kejayaan sesuatu kaum?
Lantaran kebiadapan kaum itu melampaui batasan kemanusiaan....
Lantaran ideologi politik semakin digunapakai berbanding fahaman agama tauhid yang satu ini...
Perlukah budaya ini diterap ke dalam jiwa???

Zamspotte
9.54 pm
14 September 2008
-------------------------------------------------------------------------------------------------

puisi ini ditujukan buat mereka yang menghalalkan apa jua cara bagi mencapai cita-cita. Demontrasi, bukanlah buday kita. Ada ulama' yang berkata sembahyang jemaah itu adalah bentuk demontrasi.... Namun, adakah kita bersembahyang jemaah itu untuk protes kepada tuhan yang kita sembah?? Nauzubillahi min zalik...

*Tolong, tenteramkan hati aku yang makin gelisah ni...

Tuesday, August 19, 2008

Ku harapkan...

Kuharapkan... masa selalu menyebelahiku dalam memenuhi tugasku,
Kuharapkan... masa itu selalu mencukupi bagiku
kuharapkan... masa itu memberikan kesempatan bagiku mengejarnya
kuharapkan... masa yang berharga itu dapat aku penuhi dengan penuh cita dan cinta...

Namun, masihkah ada masa bagiku yang senantiasa termanggu-manggu?
Perlukah masa itu menunggu lamunanku sehingga terhenti sendiri?
Atau, butuhkah masa itu memberikan aku peluang mengejarinya
Sedangkan aku, masih lagi dengan angan-angan kosong tiada bernoktah....

Masa, aku harapkan agar dikau dapat ku isi
dengan segala kemahuan serta tuntutan
Amanah dan tanggungjawab yang amat berat untukku pikul
Kerana, dirimu terlalu berharga
Akan ku cuba untuk tidak mensia-siakan dikau
Sebelum menjelangnya hari di mana
Masa itu bukan lagi dimiliki oleh kita
melainkan ditentukan oleh tuhan kepada kita...

Masa di alam barzakh
Masa di Padang Mahsyar
Masa di titian sirat
Masa yang kekal abadi di tempat pilihan kita...

Kuharap, agar tanggungjawab dan amanah yang kugalas ini
dapat aku laksanakan sebaik mungkin
semoga masa selalu mendoakan aku
agar dapat seiring dengannya
memenui keredhaan tuhannya...

Tuesday, July 29, 2008

5 Human Wonders....worth seeing.

Semasa aku membuka email... aku terjumpa plak email ini... Memang menarik melihatkan kehebatan manusia yang dikurniakan akal yang lengkap ini... Maha Suci Allah yang menjadikan manusia...

Mari kita melihat akan kehebatan ciptaan manusia yang diilhamkan oleh Yang Maha Pencipta...

1) Jambatan Tertinggi di dunia...

The Millau Viaduct... jambatan yang menjadi sebahagian daripada new E11 expressway yang menghubunbgkan Paris dan Barcelona... Ianya setinggi 240 meter dan keseluruhan ketinggiannya ialah 336 meter... Huhu, gayat beb lalu kat jambatan ni....

2) Parking di Germany



Huhu, VW Autostadt, sebuah taman tema yang mempamerkan kereta-kereta wolksagen mempunyai parking yang terlalu unik. DIberitakan 5,500 orang mengunjungi tama ini untuk melihat sendiri kereta-kereta Wolksagen...

3) Perhentian Bas Ber'Air-Con' di Dubai...


Beshnyer kalo kita dapat lepak kat dalam bus stop beraircon camni... Tunggu bas sehari pun takper haha...

4) Elevator (Tangga letrik) terlaju di Menara 101 Taipei... Menara tertinggi di dunia...


Toshiba Elevator and Building Systems Corp mengumumkan pemasangan elevator terlaju di dunia. Elevator ini boleh mencapai kelajuan 1,010 meter/min semasa mendaki dan 600 meter/min semasa menurun. (60 km/j lar)... Elevator ini pergi dari Tingkat 5 ke Tingkat 89 dalam masa 39 saat sahaja... Antara teknologi baru yang ditawarkan bersama-sama ialah:

1) Sistem Pengawal Tekanan Pertama di dunia, yang mengubah tekanan atmosfera di dalam kereta menggunakan 'suction' dan 'discharge blower', menghalang penumpang kereta merasa kesakitan di telinga akibat kelajuan bertekanan tinggi...

5) Restoran Dasar Laut 100% gelas akuarium yang pertama di dunia...


15 April menandakan pembukaan sebuah restoran dasar laut yang 100% gelas akuarium, di Hilton Maldives Resort & Spa. Ianya berada 5 meter di bawah gelombang Lautan Hindi... Dikelilingi oleh lautan batu karang dan menawarkan pemandangan dari cermin 270 darjah di dasar lautan...

Dicipta oleh MJ Murphy Ltd, konsultan designer yang berpangkalan di New Zealand, menggunakan bentuk lengkungan transparent (lutsinar) dinding dan bumbung yang dibuat daripada acrilik, sama dengan mana-mana akuarium dasar laut lain....

Lepas ni, Zara and De Gang bolehlar bawak konsep ni ke Langkawi... haha...


Apa-apapun... Ilham itu tetap dikurniakan oleh Yang Maha Pencipta... Maka, jauhilah diri daripada bersifat riya' yang boleh menjahanamkan diri kita sebagai seorang hamba...


Monday, July 28, 2008

tag... Gua pun kena tag...

Skullsplitter and Zara, harap kamu puas hati ngan tag polimerase saya ni... pecah kepala nak buat tag ni... adeh!

Siapa hero anda?
My friends around me...

Ayat yang selalu dituturkan?
Haha...

Perkara yang perlu sentiasa kena ingat?
ALLAH Yang Maha Esa.

Pastu nak kena ingat hutang2 yang masih tertonggak...

Dalam wardrobe, apa perlu ada?
Erm... ada hanger, baju, seluar, tabung kelapa, komik Kyo The Samurai Deepers.... Baju Melayu, tuala mandi, dsb...

Anda seorang yang branded?
Yup! Look at me... Kasut, made in Gombak... Baju, Old Navy made in Siam... Seluar, Lois made in Malaysia... (Beli kat Kg. Jawa ni)

Apakah rutin grooming anda?
Org laki ada special groom ker??

Dan, apakah yang paling penting dan perlu ada dalam beg anda?
Beg sandang ker? Slalu ada Buku cerita, fail plastik keras yg ada resumer, CD installation, plastik gula-gula dsb...

Apakah impian anda untuk 5 tahun akan datang?
5 tahun akan datang?? Erm... 1) dah ada rumah besau! 2) Ada keta besau! 3) Ada bini besau! eh... silap, ada bini dah... 4) Cahayamata... 5) Apa-apapun, kenalar ada kareer yg tetap dulu huhu...

Apakah yang paling anda suka mengenai bandar di tempat anda?
Erm... ada Tesco, Giant, Carrefour, Dataran Pahlawan Megamall, Mahkota Parade, Family Store, Ranjini... Senang kata, ada duit takkan kebulur punya lar.... Sini pun ada banyak tempat pelancongan bersejarah... So, nak lawat Melaka, bolehlar jadik special tourist guide haha...

Sahabat susah & senang: sanggupkan kamu?
Sahabat... Doesn't matter Who You Are, Where U come From, I'll be there for U... haha...

huhu, pening pala den nak siapkan ni... So, untuk rantaian berikutnya, saya nak menge'tag' rakan2 di bawah ni plak... huhu...

1) Karam
2) Waadat
3) Yuzy
4) Jasmin
5) Orang Bumi
6) Biokapitalis
7) Pangasius
8) Mat Jawhi
9) Sesiapa jerlah!!!

Tuesday, July 22, 2008

Berpecah-belah itu Suatu Ajaran?

Pada zaman kini, berpecah-belah itu dilihat seperti suatu ajaran yang wajib diamalkan oleh sesetengah golongan yang bertutur dengan satu bahasa, menganut satu agama...

Agaknya, kalau bersatu tu... boleh membawa kepada hukuman yang berat. Atau, bersatu itu dilihat sebagai suatu dakyah yang merosakkan diri.

Adeh, sakit kepala memikirkan halatuju bangsa yang satu ni...
Erm... Apa pandangan anda sekalian? Aku dah tensen sesangat ni...

Friday, July 18, 2008

Alhamdulillah...

Lagu Indipendent yang tak dapat dilupakan... banyak pengajaran... credit to Yaasin

Dian Sastro:
disaat waktu berhenti...kosong
dimensi membutakan mata,memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

Yassin:
ult li albi bissaraha (I'm opening up my heart with honesty)
hayya nab'idil karaha (Let's avoid the hated and hatred)
syakkireena a' kulli ni'ma (Let's remain thankful with what we have)
ba' ideena anil fattana (Let's avoid all lies and sins)

Malique:
merenungi luar jendela,mengagumi kebesaran yang Maha Esa
ku menilai kehidupan dari sudut berbeza
tak memadai hanya kecapi rasa selesa
maukan harta yang mampu beli 1 semesta
berpesta ke pagi botol bergelimpangan
kekasih muda bukan takat berpegang tangan
harta dan jamuan nafsu tidak berkekalan
bila menjelang tua bukan itu jadi bekalan
dan jangan puisi ini disalah tafsir pula
bukan berkhutbah cuma betuli diri jua
ingin hidup sempurna aset nilai berjuta,
saling tukar wanita,senyum dan mati tua
bakat dikurnia jangan disalah guna
jangan kufur nikmat yang diberi percuma
guna kelebihan untuk hikmah bersama
jagalah nama hidup penuh pementasan dan drama
ada berisi ada yang kurus,ada melencong ada yang lurus bukan semuanya tulus
ada sempuna ada kurang upaya ada yang jadi buta hanya bila sudah kaya
sebesar rumah bermula dengan sekecil bata,boleh hilang dalam sekelip mata
ucaplah alhamdulillah bukannya sukar, kerna semua nak kaya atau besar
tetap Allahuakbar!!!

Joe Flizzow:
jadikanlah ku tentera Fisabilillah yang tertera di kalimah harap memanduilah
entah apabila persimpangan tiba,hidup penuh rintangan harus kuhadapinya
harapku tidak terlupa diri bila gembira,dan cuma mula mencari kau disaat hiba
ku cuma manusia penuh dengan kesilapan tapi bisa membezakan cahaya dan kegelapan
tabah bila dihalangan duri onak dan cobaan
teguh bila dicobakan keruh kuasa dan perempuan
sentiasa legar diminda,dikejar dan dipinta dari zaman bermula hingga ke akhirnya
ku mengerti siapa ku tanpamu disisi dan apa guna posesi juga posisi
sementara ini cuma hanya puisi,nukilan tulisan dan bisikan isi hati
mencari keterangan,menjiwai peranan menepati pesanan janji juga saranan
alhamdulillah atas kurniaan rezeki,moga tidak terleka dalam perjalanan ini

Ahli Fiqir:
aku yang memandang di dalam lubuk hati,mencari-cari zat rahsia yang katanya tersembunyi
aku yang melihat alam meliputi wujud menyertai lalu ku pindahkan alam ke dalam mata hati
aku hakiki,aku mengerti segala yang terjadi di langit dan di bumi
gunanya tiada fantasi, pelik dan benar,qada' dan qadar kau berilah ku kekuatan
agar dapat ku hindarkan segala kesesatan
usah kau biar nafsuku terliur dari pandangan majazi ini,
aku yang hodoh lagi hina amat benar merindui
moga cahaya lailatul tak membutakan mataku,semoga segala puji tak ku meninggi diri
moga segala janji dapat juga ku penuhi,moga dapatku hadapi tikaman dari belakang
lidah setajam pisau, ku tidak akan risau dengan cabaran sepanjang perjalanan
ku pasrah ku akur 7,8,6 Alhamdulillah Syukur...

Dian Sastro:
sujudku pun takkan memuaskan inginku
'tuk hanturkan* sembah sedalam kalbu
adapun kusembahkan syukur padamu ya Allah
untuk nama,harta dan keluarga yang mencinta
dan perjalanan yang sejauh ini tertempa
alhamdulillah pilihan dan kesempatan
yang membuat hamba mengerti lebih baik makna diri
semua lebih berarti akan mudah dihayati
Alhamdulillah,Alhamdulillah,Alhamdulillah....

Thursday, July 17, 2008

Depresi Mencetus Skizofrenia...

Depresi adalah sejenis penyakit yang berlaku akibat kemurungan... Depresi ialah penyakit mental yang tidak dapat dilihat secara fizikal, tetapi perubahan psikologi seseorang individu itu dapat dilihat jik amengalami depresi (kemurungan)....

Umumnya, depresi ini adalah masalah psikologi yang umum... Setiap individu yang dibebani dengan tekanan ke atas perkara yang belum mendapat kejayaan (seperti peperiksaan, perniagaan dsb) mengalami depresi... Di samping itu, tekanan yang dialami luar (ibu bapa, hutang dsb) dan dalam (diri sendiri) mewujudkan suatu daya psikiatri yang tinggi untuk berjaya... Depresi lebih banyak dikesan terhadap wanita berbanding lelaki kerana mereka lebih cenderung memendam perasaan berbanding lelaki.

Antara gejala-gejala yang menunjukkan anda terkena masalah depresi (kemurungan) major ialah...
  1. Berasa murung hampir setiap hari.
  2. Minat atau perasaan gembira terhadap aktiviti merosot.
  3. Berat badan menyusut secara signifikan dan tiada selera makan.
  4. Menghadapi masalah untuk tidur atau tidak dapat tidur langsung.
  5. Gangguan dalam gerakan badan atau psikomotor.
  6. Berasa letih dan tidak bermaya.
  7. Berasa tidak bernilai dan bersalah atas tingkah lakunya.
  8. Menghadapi masalah untuk berfikir, menumpukan perhatian atau membuat keputusan.
  9. Sentiasa membayangkan kematian dan ingin membunuh diri.
Kaitan Depresi dengan Skizofrenia...

Skizofrenia wujud melalui individu yang mengalami depresi major... Depresi ini terhasil daripada individu yang tidak boleh melepaskan perkara yang dia tidak boleh capai dalam hidup mereka seperti kekasih, peperiksaan dan sebagainya... Individu yang mengalami depresi jenis ini juga tidak dapat melepaskan apa yang terbuku di dalam hati mereka kerana tidak pandai berkawan atau tidak pandai melepaskan apa yang terbuku di hati...

Skizofrenia adalah penyakit mental yang teruk dengan ciri-ciri kecacatan berterusan pada penerimaan seseorang (perception) pada gambaran alam sebenar (realiti). Seseorang yang mengalami skizofrenia tanpa dirawat biasanya menunjukkan pemikiran yang tidak teratur, dan mungkin mengalami delusi atau halusinasi pendengaran. Walaupun penyakit ini biasanya memberi kesan kepada kognitif, ia juga menyumbang kepada masaalah teruk dengan perangai manusia atau emosi. Disebabkan terdapat banyak gabungan simptom, ianya sukar bagi menyatakan samaada ia adalah masaalah psikiatrik tunggal; dan Eugen Bleuler sengaja mengelar penyakit ini sebagai "the schizophrenias," (jamak) apabila dia mencipta istilah yang ada sekarang.

Skizofrenia ialah di mana personaliti pelbagai wujud dalam minda manusia yang tidak dapat berfikir secara waras... Adakalanya, split personality yang wujud dalam diri seorang skizofrenia ialah disebabkan oleh halusinasi, yang menyebabkan kecacatan berfikir secara rasmi (formal thought disorder)... Boleh jadi personaliti baik mengatasi yang jahat... tetapi, adakalanya yang jahat juga mengatasi yang baik...

Ramai ahli perubatan mental tidak dapat mengetahui asal-usul penyakit yang teruk ini, tapi ramai yang berpendapat ianya berpunca daripada kecacatan berfikir yang diwarisi dan juga disebabkan oleh faktor tekanan seperti kemurungan (depresi) yang mengakibatkan fungsi otak hilang keupayaan untuk berfikir.

Walaupun skizofrenia boleh diubati dengan ubatan moden seperti dadah tertentu, namun pencegahan boleh menyelamatkan jiwa kita dari terus-terusan mengalami kekurangan daya berfikir dengan waras... Oleh itu, cuba untuk menjauhkan diri daripada terus menerus berada dalam kemurungan dan kesepian...

(SUmber daripada: http://ms.wikipedia.org/wiki/Skizofrenia)

Monday, July 14, 2008

Bersangka Baik itu Asas Kerukunan, Bersangka Buruk Pencetus Perkelahian

Assalamualaikum,
Saya tertarik ingin membuat satu label baru di blog ini iaitu Mahmudah vs Mazmumah... Insya allah dapat memberikan sedikit pengajaran dan renungan kepada diri sendiri dan rakan-rakan... Segala yang dicoretkan bukanlah idea atau ilham saya sendiri... Tetapi melalui perbincangan dengan beberapa rakan-rakan yang cintakan kemakmuran dan bercita-cita memiliki iman setinggi yang mungkin (chewah, dah macam PMI la plak)... Namun, islam dan iman itu milik semua orang yang mencari, mengkaji dan mengujinya... maka ianya pasti... Oleh yang demikian, diskusi tetap diperlukan bagi membincangkan berkenaan dengan perkara ini.

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda yang bermaksud:"Sesungguhnya aku diutuskan adalah untuk menyempurnakan akhlak (manusia)."

Oleh yang demikian, akhlak adalah perkara yang paling penting sebagai seorang muslim, kerana dakwah nabi kita menggunakan akhlak yang mulia iaitu Siddik, Amanah, Tabligh, Fatonah.

i) Bersangka baik

Bersangka baik adalah rahsia kerukunan hidup kita di dalam keluarga, masyarakat dan dunia keseluruhannya. Bersangka baik itu dituntut oleh islam. Nabi kita juga bersangka baik dengan jirannya (seorang Yahudi) yang menyihir baginda. Setelah mendapat perkhabaran jirannya itu sakit, baginda lantas mengunjungi jirannya dengan penuh sangkaan baik. Akhirnya, wanita itu mendapat hidayah dengan kemuliaan akhlak baginda.

Dalam sesebuah hubungan, bersangka baik itu dapat menghindari diri daripada menjadi terlalu cemburu dan mengekalkan keamanan. Dengan bersangka baik, kita mampu merubah personaliti pasangan kita tidak kira kekasih, tunang mahupun suami/isteri. Selain itu, bersangka baik juga dapat membantu membentuk jiwa 'salamah' dalam diri kita dan rakan-rakan sekeliling kita. Ternyata, kerukunan itu wujud jika semua orang bersangka baik sesama sendiri... Lantas, niat untuk melakukan kejahatan terhenti dengan sifat malu yang dikurniakan ALLAH kepada manusia itu tadi...

Bersangka baik terhadap makhluk ciptaanNYA mencetuskan sangkaan baik terhadap ALLAH. Sehinggakan syaitan dan nafsu pun, jika kita bersangka baik dengan makhluk ini, ia tidak bisa mengheret kita ke neraka. Kerana, ianya juga makhluk ciptaan ALLAH Yang Maha Mengetahui. Tanpa izinNYA, tiada apa jua yang mampu memberikan mudarat kepada kita, walaupun leher kita sudah berada dalam mulut singa yang kelaparan.

Bersangka baik perlu dengan keyakinan dan keberanian. 'Tanpa keyakinan dan keberanian, mimpi tidak akan menjadi kenyataan.' Tanpa keyakinan dan keberanian, kita sukar untuk bersangka baik dan berhati besar (bukan bengkak hati yer)... Apakah yang menghalang kita dari bersangka baik?? Lantaran itu, untuk mewujudkan keyakinan, perlulah kita sentiasa yakin ALLAH itu Maha Berkuasa dan Maha Melihat seperti konsep Ehsan. Untuk memangkinkan keberanian, perlulah kita takut hanya kepada ALLAH swt.

ii) Bersangka buruk

Bersangka buruk adalah pencetus kepada perkelahian. Dengan prasangka buruk, seseorang itu akan menjadi terlalu cemburu sehinggakan wujud kongkongan dalam kehidupan. Ini yang menyebabkan keretakan rumah tangga walaupun sudah bertahan 30 tahun. Hanya dengan prasangka buruk yang ditiupkan oleh Al-Khannas, penghancur rumah tangga. Selalulah berdoa seperti dalam surah An-Nas untuk menjauhkan diri dari tipudaya Al-Khannas.

Bersangka buruk juga boleh mencetuskan dendam kepada sahabat sendiri! Dendam, iri hati dan dengki itu juga wujud dalam masyaraka dengan hanya bersangka buruk. Contohnya, seseorang yang berjaya dalam perniagaannya dikenakan sihir berupa santau dan sebagainya hanya kerana berprasangka buruk iaitu prasangka bahawa orang itu yang "menabur pasir dalam periuk nasinya", walhal mangsa itu tidak tahu menahu. Akhirnya, berlakulah perkara khurafat yang tidak akan diampunkan dosanya oleh ALLAH swt. Nauzubillahiminzalik. (perkara sebegini banyak berlaku di dalam masyarakat kita.)

Hanya dengan prasangka buruk, wujud andaian yang buruk-buruk... Akhirnya mencetuskan perkelahian... Lalu sengketa berpanjangan sehingga ke generasi-generasi seterusnya....

Oleh yang demikian, jauhilah daripada berprasangka buruk, selalulah berfikiran rasional dengan mewujudkan prasangka baik.... Insya allah kita akan tergolong dalam hamba-hambaNYA yang dapat menjaga kerukunan dalam kehidupan....

Sekian sahaja...

*Sesungguhnya, ilmu yang diterima hanyalah setitis sahaja dari lautan ilmu Tuhan Yang Maha Mengetahui. Oleh itu, jika ada salah silap, mohon diperbetulkan. Jika ada kekurangan bolehlah dibincangkan. Terima Kasih*

Friday, July 11, 2008

Berkunjung Ke Perak Darul Ridzuan...

Hari ni aku berkunjung ke Perak... Ke Ipoh..

hmm, takde maksud apa-apa kedatangan aku di sini, cuma nak pegi interview jer... haha...

cuma aku teringat lagu ni... yang aku perform masa Sekolah dulu...



Raihan - Bersatu

Menjadi harapan untukku menyaksikan
Umat yang bertuah ini kembali bersatu hati
Buangkan yang keruh ambillah yang jernih
Tiada yang lebih berharga selain dari perpaduan

Lupakanlah segala persengketaan
Hubungkan kembali tali persaudaraan

Kerna orang beriman itu bersaudara
Saling bertolong bantu berkasih mesra
Agar generasi kita di masa hadapan
Bangga dengan apa yang kita wariskan

Menjadi harapan untukku menyaksikan
Umat yang bertuah ini kembali bersatu hati

Bersatu kita teguh bercerai kita roboh
Yang berat sama dipikul
Yang ringan dijinjing sama
Sepakat membawa berkat asas hidup bermasyarakat
Amalkan hidup yang sihat selamat dunia akhirat

Lupakanlah segala persengketaan
Hubungkan kembali tali persaudaraan ( 2X )

Kerna orang beriman itu bersaudara
Saling bertolong bantu berkasih mesra
Agar generasi kita di masa hadapan
Bangga dengan apa yang kita wariskan

Tuesday, July 8, 2008

Movie Pilihan....

Saya menonton banyak filem, kebanyakannya pada tahun 2003 - 2006 (duit PTPTN disalahgunakan lar ni)...

Tetapi, kembali kepada memori lama, cerita-cerita yang paling melekat dalam fikiran aku ialah....


1) Alice in Wonderland (1982).... Cerita ni aku ingat mula-mula tengok, masa aku darjah dua... Cerita tentang budak perempuan yang bermimpi.... Mengikuti Pakcik Arnab akhirnya sampailah ke dalam dunia wonderland. Aku rasa sumer orang yang sebaya dengan aku pernah tengok cerita ni kot (walaupun aku belum lahir masa filem ni dibuat)



2) Wizard of Oz (1991)...Cerita tentang seorang budak pompuan jugak, pergi ke dalam dunia Oz... Di mana diperintah oleh seorang ahli sihir perempuan yang boleh menukar-nukar kepalanya... Di situ dia menentang ahli sihir itu bersama-sama dengan seorang 'orang-orang, lelaki tin (tin man) dan singa yang penakut... Memang menarik plot citer ni.. box office satu dunia masa baru keluar...





3) The Lord of the Ring I, II, III. Mungkin tak payah kot nak terangkan cerita ini... Tetapi cerita ini yang membuatkan aku kembali menjadi 'hantu' cerita-cerita fantasi.... Aku dah tengok dah trek penuh cerita ini, tanpa pemotongan / edit di babak-babak penting... (4 jam tgk Between Two Towers), lebih kurang sama macam dalam novel lar...


Pengembaraan Frodo baggins, Samwise Gamgee, Merry, Pippin dan yang tiba-tiba menjadi penting sebagai pemegang cincin yang perlu dimusnahkan... Pastuh, jumpa plak dengan lima lagi rakan-rakan iaitu Gandalf (ahli sihir), Aragorn (manusia), Boromir (manusia), Legolas (orang halus), Gimli (orang kerdil) untuk memusnahkan cincin raja kegelapan dari Mordor.... Cincin itu perlu dimusnahkan ke dalam lahar gunung berani di Mordor... Best sangat tengok cerita ni... Rasa macam ada di tengah-tengah masa diorang perang... haha

4) The chronicle of Narnia... Prince Caspian. Baru dapat tengok hari semalam (DVD copy ma...), Tanpa diduga, setahun umur raja-raja Narnia di dunia sebenar, sebenarnya 1300 tahun Narnia... Narnia pula sudahpun dikuasai oleh Raja yang zalim. Prince Caspian bersama-sama raja-raja bersatu menentang kejahatan puak Telmarine yang kejam dan zalim ini... saksikan sendiri pengembaraan diorang...

Banyak lagi cerita pengembaraan alam fantasi yang aku tengok macam cerita Final Fantasy VII (Advent Children), Bridge to Terrabitthia, Harry Potter (sorry harry fan, aku kureng minat plot dier....), CHronicle of Narnia, The wardrobe, witch and lion (aku klasifikasikan sebagai gagal menambat hati aku haha) Star Warz Episode I hingga VI (terlebih hebat plak)... dan banyak lagi...

Apabila orang tanya "adek umur berapa??" Aku jawab, "suka akulah, masa kecik-kecik dulu bukan senang nak tengok cerita budak2 camnih."

hehe... Best btul duduk dalam alam fantasi

Monday, July 7, 2008

Maafkanlah diriku

Maafkanlah diriku....
Tiada pintaku semua ini terjadi
Ibu, harap dikau mengerti
Ayah, bukanku tak sudi menggalasnya
Kakak, harapan demi harapan tidakku penuhi
Adik, bukanku tidak mahu menjadi abang yang terbaik....

Maafkanlah diriku ini...
Bukanlah aku tidak mahu meneruskan cita-cita murni
Tapi apakan daya
Besar sungguh pengorbanan yang dipinta
Tidak mampu untukku memikulnya
Kerana keadaan dunia
Menjerut aku di dalam kesibukan mencari erti kehidupan...

Maafkanlah diriku
Duit bukan segala-galanya
Namun, segala-galanya duit jua yang berkuasa
Aku terpaksa bekerja di kejauhan sana
Bukanku tidak sudi meneruskan perniagaan keluarga
Namun, sampai bila kesusahan ini akan membelenggu??

Aku tidak mahu pasrah lagi
Aku tidak mahu mengalah
Doakanlah kejayaanku di masa depan
Kejayaan demi Kejayaan perlukan pengorbanan...
Walaupun pahit pengorbanan itu
Walaupun berkali-kali aku gagal dalam kerjaya...
Kerana aku tidak mahu semuanya berakhir sampai di sini sahaja...

Zamspotte
Tempat biasa
12.25 pm, 08 Julai 2008

Friday, July 4, 2008

"Sudah Terhantuk Baru Terngadah"

Melihatkan situasi yang semakin goyah ini, saya tiba-tiba teringat peri bahasa yang begitu popular di masa lampau, tetapi mengapa skarang seperti sudah tidak diingati lagi.... Mungkin kerana zaman sekarang, rumah sudah tiada lagi kolong yang membolehkan kepala kita terhantuk... atau, senang kata, dah makin banyak rumah yang menggunakan konkrit sebagai bahan binaan utama... Ini belum lagi dengan pertumbuhan Kampung-kampung baru yang mendapat pajakan 999 tahun... (Ntah wujud lagi ke tidak agaknya dunia yang fana ni...)

Dewasa ini, semakin ramai orang dewasa yang hilang pedoman mereka sebagai seorang dewasa... Mungkin dah terbanyak makan makanan segera atau fast food kot, maka akal pun semakin kurang bertimbang rasa... Jangan marah dengan statement ni... Sebab, takkan sebab harga minyak naik dah sanggup bunuh membunuh, rompak merompak, cabul mencabul (ulps, takder unsur politik tau)...

Kempen Save Our Planet pun dah tenggelam dengan isu-isu lain... Pabila Syarikat A4 Paper di Thailand menggunakan kaedah yang paling mesra alam dan tidak memusnahkan pokok, kita pula yang terjerit-jerit nak membalak... Alam pun dah semakin sesak, mujur alam dapat bernafas segar akhir-akhir ini dengan pengurangan jumlah kenderaan (4 roda ke atas) di jalan-jalan.... Patutlah suhu terasa sejuk sikit... hujan pulak hari-hari turun (hikmah kenaikan harga minyak kot)

Apa pula yang terjadi kepada bursa Malaysia ni... masalah teknikal sampai sehari... habis tutup urusniaga, nasib baik takder kerosakan teruk macam WTC nun... silap-silap, naik pulak harga komoditi...

Apalah sangat kejatuhan BN kat Malaysia kan (baru cerita politik ni).... Barulah wujud term "open tender" di Kerajaan Negeri... Barulah menjadi Pengeluar babi terbesar di dunia (pengeksport utama??)... Barulah membesarkan rumah ibadat agama lain... Barulah memberikan portfolio Speaker DUN kepada bukan melayu, Pendidikan kepada bukan melayu, Agama dan tanah kepada bukan melayu.... Barulah pembukaan kawasan pembalakan baharu, Barulah Pemberian 999 tahun hak tanah di Kampung Baru, Barulah ada sambutan 100 hari menawan... (Barulah ker... Barua??)

Siapa yang tersepit dan siapa pulak yang menyepit?? Ataupun siapa yang disepit?? Makan kuih sepit pun sodap jugak...

Siapa yang untung, siapa yang rugi?? Atau agama apa yang untung, agama apa yang rugi?? Atau bangsa apa yang untung, bangsa apa yang rugi?? Atau Tanah pajak sapa yang untung, Tanah pajak sapa yang rugi??

Hikmah apa yang diturunkan?? Sama-samalah kita berdoa agar menjadi orang yang bersyukur dan redha akan semua kurniaan Tuhan Yang Maha Esa...

Peribahasa "Jalan Sekali kena, Jalan Dua kali dah tahu" hanya boleh dipraktikkan dalam masa 3-5 tahun dari sekarang... Huhu, tular... Lain kali, "Mencegah itu lebih baik dari Mengubati..."

Wednesday, July 2, 2008

Liwat... Konspirasi atau Agenda Tersendiri??

Umumnya, semua orang tahu apa itu liwat, tak terkecuali kanak-kanak di sekolah. Namun, liwat itu bermakna perlakuan yang tidak baik dan terlalu jijik terutamanya di dalam masyarakat beragama islam atau yang menjadikan 'agama' landasan hidup.

Laporan Akhbar beberapa hari ini cukup mengejutkan semua pihak di seluruh dunia. Al-maklumlah, orang yang dituduh liwat itu adalah Pemimpin Masa Hadapan, bak kata akhbar Israel dan Washington... Kemudian, selepas tuduhan liwat, ancaman bunuh pula dan menyorok di Kedutaan Turki. Plot seterusnya, polis membuat siasatan, yang mendakwa disiasat di hosptal untuk melihat sama ada ianya terbukti atau tidak. Yang terbaharu, si dia membuat laporan polis berkenaan dengan Ketua Polis dan Ketua Hakim... Endingnya, belum ketahui lagi... Ulps, sebelum terlupa, Kerajaan USA membantah dan menghalang daripada siasatan dilakukan ke atas si tertuduh...

Bolehlar nak wat skrip filem ni... Mesti meletup satu Malaysia filem ni. haha

(i)

Melihat dari sudut konspirasi, penyokong-penyokong Anwar (yang begitu hormat sehingga tak lekang pangkat Datuk Seri, DS) menyatakan ini adalah konspirasi kerajaan dan sanggup bekerjasama dengan US untuk menghalang "fitnah" ini disiasat. (aku baca dari komen).

Selain itu, penyokong Anwar menyatakan Anwar manusia maksum dan liwat adalah mustahil dilakukan. Ini adalah konspirasi untuk menjatuhkan Anwar yang bercita-cita memasuki parlimen dengan pilihanraya kecil, seterusnya menerajui kerajaan dengan peralihan kuasa cara paksa reform, yang tidak pernah berlaku kepada mana-mana kerajaan (kerajaan lain melalui pilihanraya atau rampasan tentera)...

Pihak Anwar pula berkata ini adalah cara untuk mengalihkan pandangan umum terhadap kes Altantuya Sharibuu dengan Rosmah.


(ii) Melihat dari sudut agenda tersendiri...

SI menuduh begitu obses dengan Anwar, dan tidak mustahil berkompromi untuk membentuk fitnah terbalik kepada Kerajaan dan badan-badan berkuasa yang lain (Polis, hakim) untuk membersihkan nama Anwar terus dari isu-isu ini.

Anwar pula begitu obses menubuhkan kerajaan baharu dengan melompatkan Ahli parlimen BN ke dalam Pakatan... Dengan simpati rakyat, cara ini dapat diperhalusi dan tidak mustahil kepimpinan negara bertukar tangan...

Anwar pula seperti mengharapkan campur tangan secara terus dari US untuk memenuhi cita-citanya pada September ini... Mungkin campurtangan diplomasi ataupun secara PERANG seperti di Vietnam, Afghanistan, Iraq dsb..

Selain itu, Anwar juga obses untuk mempengaruhi pelabur mengenakan tekanan ekonomi kepada Malaysia....

Isu ini juga seperti mahu menangguhkan kekuatan bangsa melayu yang dikatakan mahu bersatu dengan kemasukan ahli-ahli MT PAS ke dalam Pekembar, lantaran hilang kepercayaan kepada PKR dan PAS tajaan PKR...

(iii)
Atas isu ini, ramai penyokong-penyokong Anwar mengeluarkan ayat-ayat al-quran dan hadis-hadis berkenaan dengan fitnah. Walhal, ayat-ayat al-quran dan hadis ini perlu diterangkan awal-awal lagi berkenaan dengan fitnah-fitnah yang ditulis secara sedar atau tidak. Contohnya, fitnah-fitnah yang dilemparkan oleh Harakah semasa pilihanraya yang lalu supaya semua pihak mendapat keadilan dalam media. JIka dilihat, Harakah banyak membawa berita yang tidak pasti kesahihannya... Ini seperti menonjolkan kelemahan mereka yang seakan-akan menjual agama demi kepentingan ideologi politik. AKhbar-akhbar tajaan PKR lebih-lebih lagi...

Pertarungan di blog semakin sengit dan dapat dilihat peperangan siber yang sebenar, sehingga boleh meracuni pemikiran kanak-kanak sekolah yang semakin bijak menngunakan teknologi canggih enjin pencarian (yahoo!, google)...

Pemikiran terbuka atau sempit juga ditonjolkan dalam tulisan-tulisan dan komen-komen di blog. Pendedahan-pendedahan yang dibuat dinafikan atau disokong...

Hairan juga bila Ezam (yang bersumpah atas nama ALLAH dan Rasulnya akan menghalang Anwar dari menjadi PM) berkata tak logik bila kerajaan menggunakan isu yang sama untuk mengenakan orang yang sama. kenyataan ini jelas menunjukkan situasi ini hanya konspirasi...

Yang pasti, bersama-samalah kita berdoa dan bertawakal setelah penat berusaha menangkis dakyah-dakyah protokol ke-10 daripada protocol Zionis tua yang mahu meliberalkan semua negara bukan zionis...

Akhir kata,
MAri beristikharah memohon agar ALLAH menunjukkan jalan yang lurus...


Laporan dan analisis kes ini boleh didapati dengan melayari:
Angin perubahan
anwar dot com
akal muda
Panglima perang
Pondok Buruk

Laporan media pula... bolehlah membeli surat khabar, jangan memboikot pula.... haha

Sunday, June 29, 2008

Hadiah Harijadiku...

Tanggal 28 Jun, rupa-rupanya ulangtahun kelahiranku. Aku menyedari setelah datang mesej begini,"Zam, Hepi besday. Dah bertambah tuo dah ko eks?"

28 Jun 2008, aku singgah ke dataran Pahlawan, Megamall yang terbesar di Selatan Tanah Air. Tiba-tiba aku disapa oleh empat beranak berjilbab hitam, siap tutup purdah hitam lagi. Dia tanya,"Adik, kat mana Dataran Pahlawan?" Aku rasa nak gelak pun ada, sebab tempat yang kami pijak tu semuanya Dataran Pahlawan. Rupa-rupanya mereka antara beratus-ratus demonstan yang datang dari jauh semata-mata nak buat kecoh kat depan pintu masuk utama Dataran Pahlawan Megamall.


Demonstasi yang diadakan bermula pada 3.00 ptg sehingga 4.00 ptg... Aku pun sebenarnya bohsan dengan kerenah orang yang buat demo ni, macam tak boleh berfikir kesan daripada demo yang dilakukan...

Ketika ini, pegawai polis berikan kebebasan kepada mereka untuk tidak mengutuk polis dan tidak memaki hamun sesetengah pihak. Nampaknya, sudah terlalu bebas bagi mereka di bumi Malaysia ini.

Pun begitu, apa agaknya yang difikirkan oleh pelancong-pelancong yang nak naik bas persiaran ini agaknya...
Pelancong Minah Saleh ni plak, apa agaknya yang difikirkan??

Anak-anak muda ni plak? Apa agaknya pandangan diorang??

Pekerja kedai makanan Cina ni plak apa agaknya yang difikirkan?? Agaknya dorang fikir,"susahnya aku nak cari makan ini hari..."


Apa pula fikiran Penarik Be-cha ni.... Risau keselamatan orang yang menyewa khidmatnya...

banyak lagi gambar-gambar yang aku ambil... Tapi, aku tak gemar untuk melihat perkara-perkara yang menjejaskan kestabilan macam ni....

Melihat kepada keikhlasan, daripada penat berdemonstasi, baik berkempen elak zina ker... kempen berpakaian sopan ker... haha, sebab ak tgk tempat game ngan karaoke jamban pun penuh dengan budak-budak muda yang berpakaian tahapahapatah... n selamber jer kepit sana sini... K, adios... (tokleh ambil gambar, nanti guard halau plak aku...)

Inikah hadiah hari jadi aku?? Isk! Isk!

Friday, June 27, 2008

Bebaskan Akal daripada Kejumudan

Bicara soal akal, yang menjadikan manusia itu sebaik-baik kejadian di muka bumi. Dengan akal, maka wujudlah suatu institusi keilmuan di kalangan umat manusia keseluruhannya. Kerana akal itu diciptakanNYA untuk menyuruh manusia itu berfikir. Namun, sejauh mana manusia itu mampu berfikir, ianya pula dibataskan oleh ALLAH atas batasan-batasan tertentu. Lantaran ilmu yang manusia perolehi dengan menggunakan akal yang waras adalah cuma sekelumit atau setitis sahaja daripada lautan ilmu ALLAH Yang Maha Luas. Justeru itu, al-quran dan hadis diperlukan oleh ummat islam ahli sunnah wal jamaah sebagai rujukan bagi memastikan hidup sentiasa harmoni dan bahagia dalam menjalankan perintah sebagai hamba Allah dan juga Khalifah di muka bumi ALLAH ini.

Namun begitu, ramai orang tidak mahu berfikir sedalam-dalamnya dengan anugerah akal yang diberikan oleh ALLAH. Tidak ramai pula yang mahu mengeluarkan pemikiran dan pandangan melepasi kotak kecil yang diciptakan oleh mereka sendiri, walhal perkara itu masih boleh diperbetulkan dan dibincangkan dengan beberapa akal lain yang diciptakan oleh ALLAH. Kepelbagaian pemikiran ini penting bagi mendapatkan keputusan yang paling ideal. Disebabkan itu, Nabi junjungan kita mengesyorkan agar diadakan muzakarah atau perbincangan atas masalah atau isu yang timbul. Contohnya, peperangan Khandak atau parit dicadangkan oleh Salman Al-farisi dari Farsi, akhirnya muslimin memenangi perang tersebut dan orang kafir yang menyerang berundur kelaparan. Jadi, kotak kecil pemikira atau berfikir secara sempit perlu dijauhi dan untuk melepaskan diri daripada berfikir secara sempit, maka perbincangan perlu diadakan.

Antara percaya atau tidak, pemikiran kolot atau jumud ini masih lagi menjadi igauan ummat islam masa kini. Kita perlu lari daripada pemikiran sempit dan kolot supaya kemajuan dapat dicapai dengan penuh lestari. Laksana kebangkitan Meiji di Jepun, rakyat Jepun yang berfahaman Zen menentang pembangunan industri yang dibawa kerana takut agama nenek moyang mereka akan terjejas dan kehidupan mereka akan bertambah susah dengan kenaikan harga barang dan risaukan kekurangan makanan. Walaupun hasrat menakluk Asia gagal semasa perang dunia kedua, Jepun masih boleh bangkit semula dengan kewujudan pemikir-pemikir muda yang memperkembangkan ekonomi mereka dan tidak lagi berpegang kepada ajaran Zen 100%. Hari ini, masyarakat Jepun sudah senang lenang dengan kuasa beli yang tinggi dengan kesungguhan mereka untuk menjadi maju.

Lihat pula kesungguhan rakyat Korea Selatan yang muncul sebagai Negara Maju selepas terbabit dalam siri Perang saudara yang panjang dan jajahan daripada negara serantau seperti China, Jepun dan Russia (Soviet). Ini kerana mereka membuka skop pemikiran mereka daripada selalu mengalah kepada berdikari. Pemikiran positif perlu ada untuk bersaing dalam perebutan ekonomi dan mewujudkan kuasa beli yang besar bagi diri sendiri dan keluarga.

Melihat kepada perbentangan bajet RMK-9 fasa II, tidak mustahil pendapatan seisi rumah kita akan meningkat daripada RM 2000 kepada RM 5000 sebulan. Jika suami isteri bekerja, pendapatan RM 7000 - RM 10000 boleh dicapai sebulan. Dengan ini, kewujudan kuasa beli pariti akan meningkat seterusnya mewujudkan masyarakat Malaysia yang maju dan tidak lagi memakan dan memakai barangan murah, tidak berkualiti, beracun dan sebagainya. Peristiwa ini akan menjadikan rakyat Malaysia semakin sihat, dan dapat berfikir dengan rasional dan berdaya saing.

Rakyat Malaysia perlu berbangga dan berusaha sekuat-kuatnya, bukan hanya mengeluh dan mengalah. Kerana, islam sendiri menggalakkan ummatnya berusaha seperti akan hidup seribu tahun lagi, beribadat seperti akan mati pada keesokan hari. Jangan jadikan kekhuatiran (ketakutan) punca kegagalan kita, tetapi beranilah mengambil risiko untuk berjaya. Dalam mengharungi kejayaan, dugaan dan pengorbanan perlu dilakukan. Atas dasar ini, kerajaan yang memerintah sekarang sanggup mengorbankan kepimpinan popular walaupun sedar ramai opportunis akan memainkan agenda mereka untuk menghilangkan kepercayaan rakyat kepada kerajaan. Namun, sedar atau tidak, langkah-langkah yang diambil boleh mempercepatkan proses transformasi kemajuan kepada Malaysia.

Cuba kita renungkan dan fikirkan bersama-sama. Apabila berjumpa dengan seorang pengemis yang sempurna tulang empat keratnya, kerana mahu melihat dia boleh teruskan hidup, kita mahu memberikan sedekah setiap hari untuk makanannya atau mencarikan dia kerja supaya dia boleh mendapat duit poket bulanan? Yang mana satu pilihan anda??

Apakah hak kita sebagai rakyat? Mendapat subsidi atau mendapat gaji yang tinggi?? Singkap kembali lipatan sejarah di mana tiada lagi orang islam yang layak menerima zakat (diberitakan sehingga ke Habsyah atau Etopia yang sekarang menderita kebuluran) semasa pemerintahan Saidina Umar Ibn Aziz. Bukankah kuasa beli pariti wujud dengan taraf hidup dan pendapatan semua orang yang tinggi??

Bagaimana Singapura dapat meningkatkan pendapatan seisi rumahnya? Dengan kewujudan gaji yang tinggi yang mampu diberi oleh majikan. Begitu jualah dengan pertumbuhan Negara maju yang lain.

Apakah pula tanggungjawab kita sebagai rakyat dalam membangunkan negara ini?? Cukai pendapatan Malaysia yang paling rendah?? Zakat pun ramai mengelak?? Apatah lagi Sedekah dan Amal jariah??

Adakah kita tidak mahu meneruskan sifat mahmudah yang ditunjukkan oleh nenek moyang kita dahulu sehinggakan Tanah ini bebas dari penjajah?? Apakah sifat Sabar yang menunjukkan bangsa kita kuat sudah berkubur dengan demonsrasi jalanan?? Apakah sifat syukur dan Redha sudah susut dan lenyap dari pegangan?? Mengapa tiada lagi tawadhu' dan rendah diri dalam jiwa-jiwa kita?? Lantaran akal yang semakin rosak??

Kembali kepada skop akal, bebaskan akal kita dari kejumudan, sepertimana Jepun boleh menyisihkan fahaman Zen, Korea boleh sisihkan sifat terlalu rendah diri, Eropah boleh bangkit dari Era kegelapan. Kita pula, mungkin boleh bangkit dengan praktikkan amalan-amalan mahmudah dan berfikiran jauh ke hadapan, bukan semata-mata berfikir untuk masa sekarang dan bersifat mazmumah...

Sekian, tutup perbincangan, sila beri pandangan agar kuasa akal kita dapat dibelaukan ketahap maksimum. Amin...

Sunday, June 22, 2008

Petroleum atau Kerosene?

Ketika seronok menikmati air teh di warung, seorang yang berumur sedikit tiba-tiba berkata,"diorang ni memang tak global betul. sepatutnya sama-samalar bantu-membantu meningkatkan ekonomi dan mengurangkan inflasi, bukan menghentam satu pihak jek."

Saya tertarik dan terlepas tanya,"Pasal ape plak pakcik cakap camtu? Dah kerajaan naikkan harga minyak tinggi sangat. Kitakan negara pengeluar minyak?"

Pakcik tu nampak berang sket, kemudian tersenyum seraya berkata,"Ko anak muda kenalah pandai tengok situasi. Abeh tu, yang rusuhan kat India, Indonesia, kat Eropah tu... salah Pak Lah jugak lar? Salahkan rakyat Cina lar yang mintak petrol lebih-lebih dari pengeluarannyer," aku melongo dengar celoteh pakcik tu... Dan, bila fikir rasionalnya... memang ada rasionalnya kata-kata beliau.

Contohnya, Malaysia mempunyai simpanan terhad dan petroleum mentahnya bermutu tinggi disebabkan tekanan tinggi di kawasan Pentas Sunda yang cetek. Sebab itu Malaysia dan Indonesia menghasilkan lebih banyak kerosene berbanding petrol kerana pecahan petroleum ini lebih tulen dengan pembentukan petroleum bertekanan tinggi. Bila kawasan bertekanan tinggi (high compress), minyak yang ada juga sedikit. Begitu juga halnya dengan Pekan Baru dan beberapa telaga di Jajahan Riau dan Acheh, Indonesia sehingga mereka juga terkeluar daripada kumpulan negara OPEC.

Jika Malaysia benar-benar negara pengeluar minyak, seharusnya kita diterima menganggotai OPEC... tetapi mengapa tidak??

Fikir sedalam-dalamnya... Adakah kita mahu mengulangi kegagalan Indonesia selepas menurunkan harga barang dan mengurangkan inflasi dengan meminjam Ahlong IMF?? Akhirnya, hasil negara tahunan terpaksa digunakan untuk membayar AhLong IMF dan negara Indonesia beberapa kali hampir diisytiharkan muflis?? FIkirlah sendiri...

Friday, June 20, 2008

Pelaburan Bijak, Peluang Pekerjaan atau Peluang Perniagaan??

Pembangunan Negeri Melaka semakin hampir pasti dengan pelaburan dalam pelbagai sektor yang pasti dapat memberikan kemudahan kepada warga negeri dan mewujudkan pelbagai peluang pekerjaan dan perniagaan.

Dengan motor burukku, perjalanan ke tempat kerja sehari-hari tidak lagi bosan dengan pemandangan yang biasa. Kini, aku bebas memilih jalan yang nak dilalui untuk melohat persekitaran baharu. Pun begitu, masih terdapat golongan anti-establish yang memainkan peranan menghasut pelbagai pihak untuk membenci Kerajaan Negeri ni.

Permulaannya, Kerajaan Negeri menerima RM 6 billion pelaburan untuk merealisasikan impian negeri maju 2010. Mari kita baca komen orang nombor satu Negeri ini....

Kemudian, termeterailah perjanjian persefahaman antara Melaka Biotech, Biotechcorp dan Actis Biologics untuk mewujudkan Bio-Melaka City, yang bernilai lebih dari RM 1.5 billion. Laporan, Utusan Malaysia.

Terasa bangga dengan kewujudan banyak pembangunan pekan-pekan kecil untuk diubahsuai menjadi bandar-bandar kecil dan hampir pasti merealisasikan wawasan negeri maju 2010, pun begitu, ada sesetengah pihak yang masih mahu menimbulkan huru-hara di negeri kecil ini...

Erm... agak-agaknya, apa yang dipinta selain daripada turunkan harga minyak? Saya fikir mereka ingin memperlihatkan kepada pelabur-pelabur asing dan pelancong-pelancong yang Negeri ini pun tak stabil jugak... so, janganlah melabur dan jangan melawat Melaka... Mungkinlah kut??

Tuesday, June 17, 2008

Kiamat Hampir Tiba (sumber dari Majalah Cahaya Feb 2006)

KIAMAT HAMPIR TIBA?
Oleh: Haslinda bin Lukman

Hari Kiamat merupakan Hari Pengakhiran bagi semua makhluk di atas muka bumi ini. Hari kiamat merupakan hari di mana semua manusia dihimpunkan dari seawal-awal kelahiran iaitu manusia semenjak zaman Nabi Adam dan Hawa hinggalah kepada manusia yang paling akhir sekali dijadikan dan dimatikan oleh Allah. Pada hari itu juga manusia dihisab amalannya, Hari Kiamat adalah sesuatu perkara yang benar sebagaimana benarnya bahawa setiap manusia akan mati. Al-Quran banyak menyebut tentang Kiamat itu sebagaimana yang disebut dalam surah al-Hajj:7 bermaksud: “Dan sesungguhnya hari kiamat itu pasti akan datang, tidak ada keraguan padanya…”

Dalam ayat lain Allah berfirman: “Dan tidaklah kami ciptakan langit dan bumi serta apa yang ada pada keduanya, melainkan dengan benar, dan sesungguhnya kiamat itu pasti akan datang, maka maafkanlah mereka dengan cara yang baik” (al-Hijr:85)

Remaja semua, mari kita fikir sejenak tentang tanda-tanda kecil menunjukkan hampirnya kiamat berdasarkan hadis sahih Nabi s.a.w dengan melihat realiti hidup kita serta kejadian berlaku pada manusia ketika ini.

Antara Tanda-Tanda Kecil Kiamat Berdasarkan Hadis:

Penaklukan Baitulmaqdis

Dari Auf b Malik r.a katanya, “Rasulullah s.a.w. telah bersabda: “Aku menghitung enam perkara menjelang Hari kiamat. “Baginda menyebutkan salah satu diantaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis.” (Sahih Bukhari)

Komen aku: Dah termaktub dah penaklukan BaitulMuqaddis oleh Salahuddin Al-Ayubbi dan menjadi pusat pemerintahannya ketika perang saslib tercetus.

Zina Berleluasa

“Dan tinggallah manusia-manusia yang buruk, yang sesuka hatinya melakukan persetubuhan seperti keldai. Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang” (Sahih Muslim)

Komen aku: Manusia mutakhir ini tidak lagi kenal erti malu, berzina di pantai, di kawasan riadah, di atas pentas masa konsert pun ada... isk!2...

Alat-Alat Muzik Menjadi kebanggaan dan digilai

Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan pada muka. Ada yang bertanya kepada Rasulullah “Wahai Rasulullah bila hal itu terjadi?” Baginda menjawab: “Apabila telah bermaharajalela muzik (bunyi-bunyian) dan ramainya penyanyi-penyanyi wanita” ( HR Ibnu Majah)

Komen aku: Dah terlalu banyak dah penyanyi2 wanita... hiburan sana sini... dan dah berlaku dah tanah runtuh, rusuhan (reformasi) dan perubahan pada muka bumi (tsunami, gempa dsb)

Menghias Masjid dan Membanggakannya

“Diantara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegah-megah dalam mendirikan masjid” ( H.R Nasai)

Komen aku: Wujud dah masjid2 yang mewah2 dari zaman abbassiyah lagi, yang lebih banyak tiang dari jemaah untuk bermegah2...

Munculnya kekejian, Memutuskan Persaudaraan dan Bersikap Buruk Dengan Jiran

“Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim dan bersikap yang buruk dengan jiran” (H.R Ahmad dan Hakim)

Komen aku: ko kesah dengan jiran ko? Ko peduli ke dengan tetangga ko?

Ramai Orang Soleh Meninggal Dunia

“Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik dan ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang-orang yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran” ( H.R Ahmad)

Komen aku: Semakin sedikit pejuang-pejuang agama, yang tinggal banyak boneka dari yang amanah...

Orang Hina Mendapat Kedudukan Terhormat

“Di antara tanda-tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka’ bin Luka’ (orang yang bodoh dan hina). Maka Orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh dua orang mulia” (H.R Thabrani)

Komen aku: Erm... malas nak komen apeape

Mengucapkan salam Kepada Orang Yang Dikenali Sahaja

“Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalinya sahaja.” (H.R Ahmad)

Komen aku: Ko pernah ke bagi salam kat sesapa yang seagama dengan ko??

Ramai Wanita Berpakaian Tetapi hakikatnya telanjang

Diriwayatkan dari Abu Huraira r.a “Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah akan muncul pakaian-pakaian wanita dan apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang”

Komen aku: Gadis bertudung pun nampak macam telanjang...

Bulan Sabit Kelihatan Besar

“Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah membesarnya bulan sabit.” (H.R Thabrani)

Komen aku: tak teliti dari kecik dulu... tapi maknanya bulan dah makin dekat dengan bumi lar yer??

Banyak Dusta dan Tidak Tepat dalam menyampaikan Berita

“Pada akhir zaman akan muncul pembohong-pembohong besar yang datang kepadamu dengan membawa berita-berita yang belum pernah kamu dengar dan belum pernah didengar oleh ibu bapa kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu dan memfitnahmu.” ( Sahih Muslim)

Komen aku: Berita kerajaan langit, nabi-nabi palsu, tak kurang jugak boneka2 yahudi...

Banyak Saksi Palsu dan Menyimpan Kesaksian Yang Benar

“Sesungguhnya sebelum datangnya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu dan disembunyikan kesaksian yang benar.” (Riwayat Ahmad)

Komen aku: Tengoklah sendiri, lebey mementingkan ideologi politik daripada agama, bangsa dan tanahair.

Negara Arab menjadi Padang Rumput dan Sungai

“Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput dan sungai-sungai.” (Sahih Muslim)

Komen aku: Dah terbukti dengan pembukaan ladang anggur di Tanah arab dan pembukaan ladang di gurun Sudan...

Demikianlah sebahagian daripada tanda-tanda kecil akan berlakunya hari kiamat. Marilah kita renungkan sejenak untuk menjadi panduan hidup. Hidup kita hanya sebentar sahaja di muka bumi ini, seharusnya hidup yang singkat ini kita isi dengan sesuatu yang berfaedah sama ada untuk diri sendiri, agama, bangsa mahupun negara. Andai kita seorang remaja, jadilah remaja yang bijak, baik hati, ingat Tuhan dan berbakti.

Melaka... Bertuahkah Negeri Ini??

Melaka baharu sahaja mendapat pelaburan bernilai 7 billion ringgit untuk memastikan kemajuan negeri ini dapat mencapai objektifnya. Menurut Ketua Menteri Melaka, pelaburan ini dalam sektor pelancongan dapat meningkatkan ekonomi rakyat Negeri Melaka khususnya dalam sektor perlancongan, kraftangan, makanan, cenderahati, peruncitan dan sebagainya dengan kuasa beli pelancong yang hadir untuk merasai sendiri keistimewaan Menara Tinjau Taming Sari, Cruisse Sungai Melaka dan yang terbaharu Eyes On Malaysia. - Sumber Berita TV3.

Selain itu, Melaka wajar menjadi salah sebuah daripada Bandar Warisan Dunia. Datuk Bandar Konya Turki, Tahir Aryurek berkata, kehebatan artifaks-artifaks serta bangunan bersejarah yang sedia ada di negeri itu perlu dikekalkan pemuliharaannya sampai bila-bila.

``Melaka sentiasa menerima kunjungan pelancong daripada seluruh dunia, artifaks dan bangunan bersejarah di negeri itu perlu dikekalkan pemuliharaannya,'' katanya pada Persidangan Bandaraya Bersejarah Sedunia (PBBS) di Bandaraya Metropolitan, Konya, di sini. Persidangan itu berlangsung dari 10 hingga 14 Jun lalu. Melaka diwakili oleh Datuk Bandar Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), Yusof Jantan, Pengarah Jabatan Kawalan Bangunan (JKB) MBMB, Azahar Mohamed dan Ahli MBMB, Azmi Islam. Sumber : Melaka Hari Ini.

Semua Dewan Undangan Negeri (DUN) akan menerima perkhidmatan Wifi Jalur Lebar dalam meningkatkan penggunaan ICT rakyat secara percuma.


Namun begitu,

Beberapa Isu yang bermotifkan politik masih lagi menjadi tanda tanya. Beberapa janji-janji Yang Berhormat DUN perlu dikotakan seperti menurap semua jalan-jalan dan memastikan kebajikan penduduk terjamin, sejajar dengan motto selamat, aman dan makmur.

Anak-anak muda Melaka lebih ramai yang tertumpu kepada Kerja Kilang daripada bercucuk tanam.

Melaka ingin membangunkan lebih banyak bendang padi yang terbiar kerana anak petani yang telah tua tidak mewarisi pekerjaan orang tua mereka.

Isu pencemaran di pusat perlancongan seperti kualiti air Sg Melaka perlu dititikberatkan. Ini bagi memastikan pelancong terus memilih Melaka sebagai destinasi terbaik mereka, seterusnya memperkenalkan Melaka kepada rakan-rakan mereka.

Akhir kata,

bagi memastikan pembangunan mapan Negeri Melaka, wajarlah hendaknya semua pihak memainkan peranan untuk memajukan pelbagai sektor di Melaka. DI peringkat Akar Umbi, teruskanlah bersatu hati untuk memimpin dan dipimpin supaya kita dapat bersatu untuk menuju kepada Yang Satu.

Teruskanlah kecemerlangan demi Agama, Bangsa dan Tanah air tercinta ini...

Tuesday, June 10, 2008

kenangan....

Kenangan itu mengusik-usik
Kala hati risau sasau
Fikiran semakin keliru
pandangan menjadi kelabu
Ibarat kabut berpusu-pusu memenuhi gelapnya hati...

Kenangan ini kembali...
Bermain-main di segenap ruang benak ini
Bermain-main dengan perasaan yang gundah
Di mana kenangan itu
Baruku sadari
Duniaku bukanlah gelkap gulita

Tika hadir mustika itu tidakku sadari
Rupa-rupanya bukan ilusi mahupun fantasi
Mustika itu benar-benar hadir
Di segenap ruang hidupku...

Kini aku mula mengerti
Sahabat itu adalah mustika hati...
Mengapa tidak kusadari dulu?

Adakah terlambat bagiku untuk menyesalinya?
Dan semakin ramai rakan yang ku lupakan...

Wednesday, May 28, 2008

Luhur - Kamikaze

(Lagu ini buat pejuang-pejuang agama, bangsa dan tanahair yang telah pergi di dalam perjuangan mereka... Seoga roh mereka sentiasa hidup bersama dengan para syuhada')

Singkap kembali detik akhir bersama
Linangan airmataku menitis
Dalam pelukan dakapan yang terakhir
Mengalir darah membasahi bumi
Pergi yang tak kembali untuk selamanya
Segar indah namamu di hatiku

Perjuanganmu bagai lilin membakar
Bersinar menerangi kegelapan
Rela berkorban meredah onak berduri
Jasa baktimu sejernih air di kali
Bersemadilah engkau aman di pusara
Sinar cahaya murni keramatmu
Berjihad biar menitis oh darah terakhir
Menjadi lambang cinta yang terluhur

( korus )
Sayu dan pilu bermain di jiwaku
Hilang mu kini tiada pengganti
Hanya namamu tersemat di kalbuku
Menjadi satu kenangan abadi

( ulang korus )

Menjadi satu kenangan yang abadi

Tuesday, May 20, 2008

Bencana Alam berlaku di Myanmar, China dan Utara Sumatera... Malaysia Pula dilanda polemik politik!!!

Sekalung takziah diutuskan kepada semua mangsa-mangsa bencana alam... mungkin ada hikmah di sebalik semua yang diperturunkanNYA kepada kita semua... Yang pergi, sama-sama kita doakan agar roh mereka dicucuri rahmat seadanya... Yang masih di sini, hidup perlulah diteruskan...

Semalam, keputusan Tun Dr. Mahathir benar-benar mengejutkan seperti halilintar membelah bumi kita ini... Ramai yang antara percaya atau tidak terpaksa terima hakikat ini...

Perjuangan Tun masih belum selesai rupanya... walau dengan jerih perih menyelamatkan UMNO pada 1988 dan menjadi ahli yang bernombor 001 dalam UMNO... tapi beliau keluar parti untuk meneruskan perjuangan...

Berikutan dengan itu, inilah ulasan serba sedikit berkenaan dengan hasrat beliau itu... Klik sini untuk laporan lanjut...

Monday, May 12, 2008

Bersatu... Bersatu... Bersatu...

Syabas kepada pemimpin muda ini yang tidak jemu-jemu berhasrat untuk menyatukan bangsa melayu supaya menjadi bangsa yang kuat.

Selepas berjaya untuk berjumpa dan menyelesaikan isu blogger-blogger, anak muda ini sekali lagi menuju kepada bersatunya bangsa untuk memperjuangkan agama, bangsa dan tanah air. Walaupun Gagasan Permuafakatan Melayu ini belum diwujudkan secara rasmi, namun pemikiran tiga anak muda dari tiga parti melayu berbeza mampu untuk merubah kembali sejarah untuk memperkukuhkan kembali kedudukan ketuanan melayu dan keunggulan agama islam di Malaysia, Insya ALLAH...

Laporannya boleh dilihat di sini... Utusan Malaysia

Sunday, May 11, 2008

E-Melaka VS E-Blogger II

Dalam sedar ataupun tidak, negara telahpun dilanda suatu gelombang baru iaitu gelombang blogger... Sementelah dengan penglibatan blog Yang Berhormat-yang berhormat dari Melaka atas inisiatif dan komitmen yang diberikan daripada Jabatan Ketua Menteri sendiri... maka lahirlah blog-blog pemimpin di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN)...

Sila rujuk http://barisanmelaka.blogspot.com/ sebagai direktori blog pemimpin-pemimpin DUN Melaka...

Sunday, April 13, 2008

Protocol of The Elder Zionis....

Bacalah! Berhati-hati dengan segala apa yang ingin kamu laksanakan, kerana zionis itu amat licik dan berniat untuk hapuskan islam dari mukabumi ini...

Protocol of the Elder Zionis

Di MANA?

Titisan demi titisan hujan menimpa bumi
Titisan demi titisan airmata mengalir ke pipi
Titisan-titisan ini bercampur baur dengan peledak
Dan peluru berterbangan
Membelah kenyamanan hujan yang turun...

Tangisan dalam tertawa
Anak kecil bumi Palestin
Dari suasana bingit membelah kegelapan pagi
Jenin dan Nablus bermandikan darah
Satu persatu warganya disembelih si durjana
Rakusnya Zionis membedil syurganya
Yang didiami zaman berzaman
Warisan Salahuddin Al-Ayubi pahlawan terbilang...

Namun,
aku melihat engkau dan engkau melihat aku
Pandangan sayup melihat bertapa hebatnya mereka menyembelih
Pandangan jauh kedalam layar kaca
Mengalir air mata kesayuan melihat
Saudara-saudara dibunuh, dibakar malah dihancurkan...

Jauhku merenung ke dalam layar kaca
Mencari di mana kekuatan islam di bumi anbiya' itu
Di mana hilangnya kepimpinan Salahuddin Al-Ayubi
Di mana hilangnya perwira sehebat Khalid Al-walid
DI mana hilangnya warisan pahlawan-pahlawan Al-Hambra
Sehingga mudah bermaharajalela segala kekejaman

Di mana Muhammad Abduh?
Di mana Jamaluddin Al-Afghani?
Di mana perwira-perwira islam yang menentang kekejaman zionis dan byzantine?

Lelahku melihat,
Apa gunanya warisan hebat monumen-monumen besar warisan islam
Jika umatnya lemah dan mudah mengalah?
Apa guna ilmu dan akal yang dikurniakan
Jika umatnya malas malah mudah dipermain-mainkan?

Darah yang mengalir
Tidak pernah putus
semenjak perang salib dilancarkan ke atas saudaraku
Bumi anbia' tidak pernah sunyi dari tangisan
Bumi Baitul Maqdis tidak pernah gelita dari pancaran meriam dan roket...

Wahai saudara-saudaraku...
Bangkitlah, jangan mudah mengalah
Kibarkan panji-panji hitam untuk menegakkan kembali
Keagungan syiar islam
Dan menyanggah fitnah Yahudi atau Nasrani atau majusi... Tunjukkan kekuatan dan keharmonian agama ini
Dan bukanlah menyokong atau mendukung keganasan

Yang mengganas adalah Rejim Zionis di bumi Baitul Maqdis
Yang membunuh adalah rejim Byzantine dari Benua Amerika
Yang memberikan dakyah propaganda ialah Illuminati dan Freemason
Jangan biarkan mereka membakar Al-quran dari hati-hati kita
Jangan biarkan mereka membaluti tubuh kita dengan propaganda-porpaganda palsu
Bahan bakar api neraka....

Bangkitlah, teruskanlah perjuangan ini....

Hari-hari Terakhir

Hari ini, 14 April 2008 merupakan hari terakhir aku bekerja di Satang Biotech Sdn Bhd... Aku mahu memulakan sesuatu yang baru, aku akan berusaha walaupun pahit untuk menelan, namun perjuangan perlu diteruskan untuk menegakkan agama, bangsa dan tanah air tercinta...

Biarlah tidak bekerja, namun kerja bukanlah penjamin segala-galanya. Biar tidak berharta, namun harta tidak boleh jamin keselesaan dan kebahagiaan. Biar tidak berpangkat, zuhud itu lebih baik. Biar tidak berkuasa, kuasa boleh menjadikan manusia itu gila. Biar tiada wanita, kerana jodoh pertemuan itu di tangan ALLAH.

Apa-apapun, saya kena bergerak kehadapan agar walaupun tiada kerja, bukan bermakna bangsa ini mundur ke belakang. Adios!

Wednesday, April 9, 2008

Petualang!!!!

Petualang!!!! Petualang!!!! Petualang!!!
Semalam katanya dia cinta padamu
Hari ini dibiarnya kau bersendirian
Dia tidak pernah cinta padamu



Semalam dia menangis kerana lukamu
Hari ini menggelengkan kepala
Melihat lukamu masih berdarah
Dia tidak pernah simpati padamu



Semalam dia menyabung nyawa
Berdiri disisimu
Hari ini dibiarkan saja
Kau diperkosa
Kerana dia itulah dia
Petualang melulu

oleh Said Zahari (sewaktu dalam tahanan di penjara Changi dibawah pemerintahan rejim Lee Kuan Yew 1967)