Sunday, June 29, 2008

Hadiah Harijadiku...

Tanggal 28 Jun, rupa-rupanya ulangtahun kelahiranku. Aku menyedari setelah datang mesej begini,"Zam, Hepi besday. Dah bertambah tuo dah ko eks?"

28 Jun 2008, aku singgah ke dataran Pahlawan, Megamall yang terbesar di Selatan Tanah Air. Tiba-tiba aku disapa oleh empat beranak berjilbab hitam, siap tutup purdah hitam lagi. Dia tanya,"Adik, kat mana Dataran Pahlawan?" Aku rasa nak gelak pun ada, sebab tempat yang kami pijak tu semuanya Dataran Pahlawan. Rupa-rupanya mereka antara beratus-ratus demonstan yang datang dari jauh semata-mata nak buat kecoh kat depan pintu masuk utama Dataran Pahlawan Megamall.


Demonstasi yang diadakan bermula pada 3.00 ptg sehingga 4.00 ptg... Aku pun sebenarnya bohsan dengan kerenah orang yang buat demo ni, macam tak boleh berfikir kesan daripada demo yang dilakukan...

Ketika ini, pegawai polis berikan kebebasan kepada mereka untuk tidak mengutuk polis dan tidak memaki hamun sesetengah pihak. Nampaknya, sudah terlalu bebas bagi mereka di bumi Malaysia ini.

Pun begitu, apa agaknya yang difikirkan oleh pelancong-pelancong yang nak naik bas persiaran ini agaknya...
Pelancong Minah Saleh ni plak, apa agaknya yang difikirkan??

Anak-anak muda ni plak? Apa agaknya pandangan diorang??

Pekerja kedai makanan Cina ni plak apa agaknya yang difikirkan?? Agaknya dorang fikir,"susahnya aku nak cari makan ini hari..."


Apa pula fikiran Penarik Be-cha ni.... Risau keselamatan orang yang menyewa khidmatnya...

banyak lagi gambar-gambar yang aku ambil... Tapi, aku tak gemar untuk melihat perkara-perkara yang menjejaskan kestabilan macam ni....

Melihat kepada keikhlasan, daripada penat berdemonstasi, baik berkempen elak zina ker... kempen berpakaian sopan ker... haha, sebab ak tgk tempat game ngan karaoke jamban pun penuh dengan budak-budak muda yang berpakaian tahapahapatah... n selamber jer kepit sana sini... K, adios... (tokleh ambil gambar, nanti guard halau plak aku...)

Inikah hadiah hari jadi aku?? Isk! Isk!

8 comments:

Anonymous said...

cipap negro.

Skullsplitter said...

Anyway Hepy Belated Besday Saudara Zamspotte! Aku di Melaka (Area Dataran Pahlawan) 21/7 Sampai 26/7.

zamspotte said...

ada demonstrasi lagik ker?? haha, boleh jumpa nanti insya allah...

Skullsplitter said...

tkde la. tk minat aku nk berdemonstrasi. Haha. Kerja. Konsert AF6 Reunion kat padang Dataran Pahlawan tu. Esok aku meeting dengan KM Melaka. Kat MBMB.

zamspotte said...

Owh, kerja... Takperlah, nanti masa prepare konsert tu aku dtg lar... kaco ko yg tgh keja... blh??

zamspotte said...

Roger and out... Untuk pengetahuan Cheguman@Demang, ni siri demonstrasi yang ke lima atau keenam, setelah tempat-tempat tumpuan lain seperti Air terjun Bukit Sebukor, Petronas masjid tanah dsb...

Skullsplitter said...

Boleh. Tade hal punyer.. Dtg je. Boleh kita bermuzakarah. Bak kata Pak Ngah ilmu lebih byk diperolehi dari muzakarah. Insyaallah. Hehe.

*Tension aku td kene tunggu 2 jam untuk meeting ngan KM. Bz beno orang tua tu. Dah buat appointment tu. Kalau walk in tak tau aa.

zamspotte said...

Tu lar.. lain kali appoint meeting, jgn hari khamis sebab hari tu hari YAB bertemu rakyat... Mesti ramai nyer orang... nanti ko bagi ar h/phone no ko kat aku melalui email, zamspotte@gmail.com

k